Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ είχε θεωρητικά ως στόχο την πτώση της κυβέρνησης. Μέσα σε λίγα 24ωρα αποκαλύφθηκαν πολλά για το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της αντιπολίτευσης.
Ο Ανδρουλάκης μίλησε για «αγέλη εξουσίας» που πρέπει να φύγει όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να καταθέσει πρόταση, λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» για «μονταζιέρα στα Τέμπη».
Ο Κασσελάκης νιώθοντας ότι έχασε από το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων κάλεσε τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα» εντός 24ώρου και ζήτησε διεθνείς παρατηρητές επειδή κινδυνεύει το αδιάβλητο των εκλογών. Χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή εκ προοιμίου ως «σόου» και «κοκορομαχία», προκαλώντας απορία γιατί τότε επέτρεψε στους βουλευτές του να συνυπογράψουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Η Εφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε ασόβαρες τις δηλώσεις του Κασσελάκη, όπως και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στελέχη του Νέας Αριστεράς υπενθύμιζαν ότι όταν ο Αλέξης Χαρίτσης είχε ζητήσει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, απαντούσε ότι μία τέτοια κίνηση θα συσπείρωνε την κυβέρνηση.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, και ήταν εισηγητής του κόμματος για την πρόταση δυσπιστίας, αποκάλυψε στο Action 24 ότι οι διεργασίες για κοινή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας είχαν γίνει υπό άκρα μυστικότητα εδώ και καιρό. Μετά το σάλο και τις σφοδρές αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, ο Παππάς υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί και να «μαζέψει» τις δηλώσεις του, οι οποίες όμως ήταν αποκαλυπτικές για την προσυνεννόηση των κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, «ευχαρίστησε» τον κ. Παππά για την αυτοδιάψευσή του, ενώ σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Κασσελάκη περί διεθνών παρατηρητών και του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φαραντούρη, ότι μακάρι η Ευρωπαία εισαγγελέας να ρίξει την κυβέρνηση αποτελούν «δώρα» προς τον κ. Μητσοτάκη.
Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των αντιφατικών και αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων είναι ότι ισχυρίζονται πως συγκροτούν την εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κασσελάκης που έχει «πάρει τα όπλα» για να φύγει με το καλό ή με το «άγριο» ο Μητσοτάκης, μαζί με τον Ανδρουλάκη που αγκομαχά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά που κρίνει ασόβαρο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για να αναλάβουν την εξουσία. Οταν τσακώνονται ακόμα και επί διαδικαστικών θεμάτων ή «ζυμώνονται» υπογείως, μπορούν να πείσουν ότι είναι το «προοδευτικό μέτωπο» που μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα;
Γι’ αυτό και η πρόταση δυσπιστίας ήταν τελικώς ωφέλιμη. Εδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να διαλύσει μύθους και θεωρίες συνωμοσίας για την τραγωδία των Τεμπών, όπου μόνο η Δικαιοσύνη έχει λόγο και ταυτόχρονα αποκάλυψε την κενότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία όταν έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν την εναλλακτική τους πρόταση τσακώνονταν δημοσίως μεταξύ τους.
Υ.Γ. Η δήλωση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή στη Βουλή ήταν σαφής: «Δεν κρύφτηκα, ούτε θα κρυφτώ ποτέ πίσω από βουλευτική ασυλία» είπε και τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα. Εάν η Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια των ερευνών της «σκοντάψει» στο όνομα του πρώην υπουργού θα διαβιβάσει αμελλητί την υπόθεση στη Βουλή, η οποία θα κρίνει και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία μας βάσει του Συντάγματος και όχι με λαϊκά δικαστήρια, όπως επιχείρησαν να στήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.