Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Και δείχνει, μάλιστα, ισχυρές τάσεις αναζωπύρωσης και στη χώρα μας, με τα υπερμεταδοτικά στελέχη της «Ομικρον» και «Ομικρον 2» να καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε καθημερινή βάση.
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα από την επιστημονική επιτροπή και την κυβέρνηση, είτε με την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είτε με μια συζήτηση ότι έως το τέλος Μαρτίου θα μπορούσε να γίνει άρση όλων των μέτρων, ήταν πέρα για πέρα λανθασμένα. Πολύ απλά γιατί δόθηκε έτσι στον κόσμο η εσφαλμένη εντύπωση ότι τελείωσε η πανδημία και ότι πια έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, αυτό που, κυρίως, ενδιαφέρει είναι οι αντοχές του συστήματος Υγείας και με βάση αυτό το κριτήριο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα επιβληθούν ή θα αποσυρθούν. Και το γεγονός ότι οι λεγόμενοι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, όπως είναι οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των νοσηλειών, παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα παρέχει έρεισμα για την ελάφρυνση των μέτρων, πολύ περισσότερο όταν η «Ο» έχει πιο ήπια συμπτώματα.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ αναγνωρίζουν ακόμα την κόπωση που έχει επέλθει την τελευταία διετία στην κοινωνία από τους συνεχείς περιορισμούς και την ανάγκη του κόσμου να επανακτήσει την πλήρη ελευθερία του. Είναι, επίσης, που οι δουλειές επανέρχονται σταδιακά σε ενός είδους κανονικότητα, ξεκινά και η τουριστική περίοδος και η χώρα μας βασίζεται στο τουριστικό προϊόν σε μια δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, είναι, λοιπόν, λογικό να παρακολουθούμε μια συζήτηση για άρση απαγορευτικών μέτρων. Ολα αυτά μαζί συνιστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί να προκαλεί κανέναν εφησυχασμό, έστω και αν πράγματι η νόσηση από την «Ο» είναι πολύ πιο ήπια. Και αυτό γιατί όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ασθενών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σύντομα θα επαναρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τις ηλικίες άνω των 65 ετών. Το αναγνωρίζουν αυτό και οι ίδιοι οι επιστήμονες που την ίδια ώρα εισηγούνται παραδόξως την αφαίρεση της μάσκας και συζητούν ακόμα και τη μείωση από δύο σε ένα των εβδομαδιαίων self tests που διενεργούνται στα σχολεία. Και, εν τέλει, όταν έχουμε ακόμα απώλειες άνω των 50 ανθρώπινων ζωών σε καθημερινή βάση, προφανώς δεν δικαιολογείται κανένα κλίμα εφησυχασμού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr