Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Δεν ήταν ακριβώς ντιμπέιτ, αλλά μια ειδική εκπομπή του κρατικού καναλιού TF1, όπου οι 8 επικρατέστεροι από τους 12 συνολικά υποψηφίους έδωσαν απαντήσεις για τον πόλεμο και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στη χώρα.
Με ούριο δημοσκοπικό άνεμο χάρις στις συνεχείς παρεμβάσεις προς τον Πούτιν, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι δεν θα πάψει να εργάζεται για την ταχύτερη σύναψη εκεχειρίας. Στο εσωτερικό, συνόψισε τις επιδιώξεις του στο δίπτυχο «δουλειές-οικολογία», υποσχόμενος στήριξη των νοικοκυριών με έκτακτες επιδοτήσεις στα καύσιμα, κατώτατη σύνταξη 1.100 ευρώ και μείωση φόρων.
Η Λεπέν καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, αποφεύγοντας όμως να αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Πούτιν. Δήλωσε εξίσου «παθιασμένη» με τον Μακρόν στην υπόθεση της ειρήνευσης στην Ουκρανία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο «να βυθιστεί η γαλλική οικονομία» από τα λάθη των προηγούμενων.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Μίλησε αορίστως για «ενεργειακή ανεξαρτησία» (σ.σ.: είναι γνωστό ότι συμφωνεί με την πυρηνική πολιτική του Μακρόν), τάζοντας σύνταξη στα 60 έτη και μείωση στο 5,5% του ΦΠΑ στα καύσιμα. Η γκολική Βαλερί Πεκρές τάχθηκε εναντίον της προσχώρησης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ζητώντας εμβάθυνση της Ευρώπης των 27.
Κατήγγειλε ακόμη την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», υποσχόμενη να οικοδομήσει μια Γαλλία πιο κυρίαρχη και ισχυρή. Ο Ερίκ Ζεμούρ καταδίκασε μεν τη ρωσική εισβολή, αλλά αρνήθηκε «να προσβάλει τον Πούτιν για να κάνει τη χάρη των συνομιλητών του», επικεντρώνοντας στο κρίσιμο, κατ’ αυτόν, ζήτημα της πληθυσμιακής αλλοίωσης της Γαλλίας.
Ο Μελανσόν εκτίμησε πως «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», μακριά από ΝΑΤΟ και Ρωσία, ο «Πράσινος» Γιανίκ Ζαντό είδε στον πόλεμο «μια ευκαιρία για το κλίμα», ενώ ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ έκανε την έκπληξη συμφωνώντας με τις θέσεις Μακρόν-Λεπέν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.
Οσο για τη σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, έψεξε τη φιλορωσική «ουδετερότητα» του Μελανσόν.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr