Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δεν έχει σημειωθεί ξανά στη σύγχρονη Iστορία ένα κόμμα να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό για περίοδο 6 ετών χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή συσχετισμών.
Η Ν.Δ. πήρε για πρώτη φορά το δημοσκοπικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2016 και από τότε δεν έχει απολέσει την πρωτιά, αντιθέτως η διαφορά φαίνεται να μεγαλώνει σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Ο «άχαστος» Τσίπρας, όπως έλεγαν και μερικοί από την εδώ πλευρά, από τότε έχει βαρεθεί να μετρά ήττες από τον Μητσοτάκη, από τον οποίο, για να θυμηθούμε και τα λόγια του, δεν θα έχανε ούτε μία στο εκατομμύριο.
Και όμως, η διακυβέρνηση δεν ήταν ανέφελη, θα λέγαμε ότι ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειρισθεί διαρκώς πρωτόγνωρες κρίσεις, και μάλλον εκεί οφείλει το απόθεμα εμπιστοσύνης που έχει αποκτήσει σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Κανείς δεν ξεχνά εύκολα τις χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης Τσίπρα σε όλους τους τομείς, αλλά και το θολό στίγμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αξιωματική αντιπολίτευση στην πανδημία, τους εμβολιασμούς, τα εθνικά μας θέματα, ή ακόμη και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Μητσοτάκης το έχει δηλώσει και στη Βουλή: Προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις όχι «πυροσβεστικά», αλλά και ως μια ευκαιρία να μεταρρυθμίσει δομές προκειμένου να θωρακισθεί η χώρα. Στο μεταναστευτικό, αντιμετώπισε την εισβολή χιλιάδων ατόμων στον Εβρο με αποτελεσματικότητα, η Ευρώπη κατάλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα όλων των Ευρωπαίων και οι παράνομοι διακινητές αντιλήφθηκαν ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες οδούς για να συνεχίσουν τις απάνθρωπες δουλειές τους. Στην πανδημία, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις απέναντι σε μια παγκόσμια κρίση, το ΕΣΥ άντεξε και τώρα σχεδιάζεται η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με σκοπό καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες και εξοικονόμηση πόρων. Στην οικονομία, προχώρησαν, εν μέσω κορονοϊού, μεταρρυθμίσεις όπως η μείωση φόρων και η δημιουργία φιλικότερου επενδυτικού πλαισίου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πετύχει ανάκαμψη-ρεκόρ το 2021 και να τεθούν οι βάσεις για μόνιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Για την ακρίβεια, που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της μέσης οικογένειας, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Στα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είχε προχθές την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ερντογάν, αλλά νωρίτερα είχε φροντίσει να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας με τη σύναψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας, την προμήθεια των Ραφάλ και την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών.
Τα μηνύματα που έστειλε η Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα συμμετέχοντας στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία είναι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει αναθεωρητισμούς και «παιχνίδια» με αλλαγές συνθηκών, η χώρα μας είναι μέρος της Δύσης και συντάσσεται με τις δυνάμεις του ελεύθερου κόσμου απέναντι σε εισβολείς.
Ολα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ένα πλάνο διακυβέρνησης που βασίζεται σε στέρεες αρχές. Υπό το πρίσμα αυτό δεν υπάρχει λόγος για εκλογικές βιασύνες, όταν μάλιστα τα γεγονότα στην Ουκρανία απαιτούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Δεν κατανοούμε, μάλιστα, την επιμονή του Τσίπρα να ζητάει εκλογές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει πίσω από τη Ν.Δ. με διψήφια ποσοστά. Μάλλον μοιάζει με προσπάθεια να «κάψει» επικοινωνιακά τις πρόωρες κάλπες. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 15 μήνες μπροστά της για να συνεχίσει το έργο της, όσο για τον εκλογικό νόμο, δεν θα χρειαστούν νέες αλλαγές. Το διακύβευμα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης θα είναι πολύ ισχυρό για να αφήσει ασυγκίνητους τους ψηφοφόρους. Ακυβερνησία ή σταθερότητα.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr