Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ της Οξφόρδης έχει την αυτοπεποίθηση να κρίνει τον Αλέξη Τσίπρα όχι επειδή αποφοίτησε από ένα ιστορικό πανεπιστήμιο, από το οποίο, άλλωστε, έχουν περάσει και άλλοι Ελληνες πολιτικοί, αλλά επειδή τον γνωρίζει πολύ καλά. Ηταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή του και εκ των στενότερων συνεργατών του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία δοκιμάζονται οι δυνάμεις των ηγετών. Γνωρίζει, λοιπόν, από πρώτο χέρι τόσο τα προτερήματα όσο και τα μειονεκτήματα του Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος που επέλεξε να προβάλει μόνο τα δεύτερα είναι προφανής: Είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο οι σύντροφοι θα δώσουν μάχη επικράτησης: Προεδρικοί από τη μία, Ομπρέλα από την άλλη, για να πούμε τις δύο βασικότερες ομάδες, αλλιώς κινδυνεύουμε να χαθούμε στον μπαξέ των λουλουδιών που ανθίζουν ελεύθερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ κάποιος αν αφορούν τον μέσο Ελληνα οι εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, τον αφορούν στον βαθμό που θέλει να γνωρίζει προς τα πού κινείται ένα κόμμα εξουσίας και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Πριν από λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας παραδεχόταν πως ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια και πως δεν θέλει να γίνει μνημείο του εαυτού του. Το πρόβλημα (τους) όμως είναι ότι δεν υπάρχει ούτε νέος ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο, λοιπόν, θα κριθούν πολλά. Από το όνομα του κόμματος μέχρι την πολιτική του ταυτότητα. Για την ώρα, το μόνο που ακούγεται προς την κοινωνία είναι μια ιδεολογική βαβούρα και, ως γνωστόν, όταν μιλούν πολλοί ταυτόχρονα, ακούγεται εκείνος που φωνάζει πιο δυνατά. Συνήθως αυτός είναι ο Πολάκης.
ΒΕΒΑΙΑ, η φωνή του Τσακαλώτου με το φλεγματικό χιούμορ και τη ραφιναρισμένα ασύντακτη ομιλία του έχει άλλο ειδικό βάρος και εκτόπισμα. Ειδικά, μάλιστα, όταν διαφωνεί συχνότερα από όσο θα ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαφωνούσε και το έδειχνε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και άνοιγαν το μπαούλο των προεκλογικών παροχών χωρίς να τον ρωτήσουν. Διαφωνούσε και το είπε, όταν μετά την εκλογική ήττα το κόμμα δεν ήθελε να ακούει για αυτοκριτική και εκείνος μιλούσε ανοιχτά για τα λάθη που έκαναν. Διαφώνησε και το έγραψε, όταν ο Τσίπρας αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτικό απατεώνα. «Αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: Πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοί μας δεν είναι, και δεν θα μπορούσαν να είναι, απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο -πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών- και δεν είναι πειστική».
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ούτε ανασκεύασε ούτε πήρε πίσω αυτά που είπε. Αντιθέτως, μίλησε για «μερικές άστοχες διατυπώσεις», τις οποίες, ωστόσο, «θέλει να υποστηρίξει». Το κάνει ήδη και, μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr