Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κυνισμός του Πούτιν, που είχε προαναγγείλει την επίθεση στην Ουκρανία από το πρώτο διάγγελμα της Δευτέρας, και ο αναθεωρητισμός που χαρακτηρίζει τις κινήσεις του διαλύουν αυταπάτες, οι σειρήνες του πολέμου δεν ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάποιων μιλιταριστών, αλλά ο ήχος τους ακούγεται σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο γύρω από τα καταφύγια της Μαριούπολης ή του Κίεβου.
Η ώρα της αλήθειας για όλους έχει φτάσει.
Κατ’ αρχάς για την Ευρώπη, που δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν αποκτήσει ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένας οικονομικός οργανισμός, έχει παραχωρήσει την ασφάλεια της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βλέπει τώρα ότι οι απειλές απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα των μελών της.
Το αμυντικό έλλειμμα της Ευρώπης φάνηκε στην υπόθεση του μεταναστευτικού, όταν τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν επιχείρησε να εργαλειοποιήσει τη δυστυχία χιλιάδων ταλαίπωρων μεταναστών, στέλνοντάς τους να «εισβάλουν» στα ελληνικά σύνορα. Εάν η Ελλάδα δεν αντιστεκόταν σθεναρά στην επιχείρηση κατάλυσης των συνόρων της στον Εβρο, η Ευρώπη θα πλημμύριζε από ένα νέο κύμα μεταναστών, οι δουλέμποροι θα συνέχιζαν να πλουτίζουν οργανώνοντας νέες ροές και η Τουρκία θα κρατούσε τα κλειδιά του μεταναστευτικού, εκβιάζοντας κατά το δοκούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Τώρα όμως δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μεταναστευτικές ροές που οργανώνουν κυκλώματα δουλεμπόρων, αλλά με πόλεμο, ο οποίος σήμερα έχει ως επίκεντρο την Ανατολική Ουκρανία, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα σταματήσει εκεί. Ενδεχομένως ο Πούτιν στο μεταξύ να εντοπίσει και άλλα «ιστορικά λάθη» του Λένιν και να θελήσει να τα επανορθώσει, ήδη Λετονοί και Λιθουανοί εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Επομένως, η Ευρώπη ή θα αποκτήσει αμυντικό δόγμα και ευρωστρατό ή θα μένει στο επίπεδο των καταγέλαστων κυρώσεων κάθε φορά που θα αλλάζει ο ευρωπαϊκός χάρτης.
Δεύτερον, η Ελλάδα λόγω της δύσκολης γειτονίας της με την Τουρκία έχει αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις και σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό. Βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμεινε στην ανάγκη περαιτέρω αμυντικής θωράκισης και κάλυψε το κενό των περασμένης περιόδου με την αγορά των Ραφάλ και των φρεγατών. Εχει συνάψει αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, που προβλέπει την επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας στο πλευρό των ελληνικών, σε περίπτωση κατά την οποία προσβληθεί η εθνική μας κυριαρχία, ενώ η ελληνοαμερικανική συνεργασία έχει ενισχυθεί με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η άμυνα διασφαλίζεται με εξοπλισμούς και όχι με λαϊκισμούς, στους εχθρούς απαντάς με όπλα και όχι με επιδόματα. Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με την εθνική κυριαρχία και αυτό είναι σαφές σε όλους, ιδίως σε όσους την επιβουλεύονται.
Τρίτον, η οικονομία θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, όχι μόνο η εγχώρια, αλλά και η παγκόσμια. Ανατρέπονται σταθερές, η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο αντικίνητρο για επενδύσεις και ανάπτυξη. Κανείς δεν γνωρίζει το εύρος των συνεπειών στην αγορά, μετά το ράλι των τιμών στα καύσιμα, ωστόσο η Ε.Ε. πρέπει να δει με σοβαρότητα και κυρίως ταχύτητα το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού για λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση. Ολα βρίσκονται στον αέρα, αυτό που προέχει είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ευρώπη να λάβει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr