Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Αλλά δεν το είπε για καλό… Αν ο Πούτιν αμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, η Κίνα δεν θεωρεί καν ότι η Ταϊβάν υφίσταται ως κράτος, παρά είναι μια προσωρινά αποξενωμένη κινεζική επαρχία.
Το ίδιο βέβαια ισχύει για τη διεθνή έννομη τάξη, που εφηύρε τον όρο «ταϊβανοποίηση» για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εδώ και 73 χρόνια.
Ενα νησί αυτονομημένο de facto από τον εθνικό κορμό της κομμουνιστικής Κίνας στον εμφύλιο του 1949, χωρίς να αποτελεί πλήρες υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Πέρα από τα νομικά τερτίπια, η Ταϊβάν νιώθει όλο και περισσότερο την «καυτή ανάσα» της Κίνας, η οποία στήριξε πλήρως τη στρατηγική του Πούτιν στην Ουκρανία.
Το 2020, τα κινεζικά μαχητικά παραβίασαν 380 φορές τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, αλλά το 2021 ο αριθμός των παραβιάσεων εκτοξεύθηκε στις 969. Κι αυτή η ποσοτική/ποιοτική αναβάθμιση ερμηνεύτηκε ως προάγγελος εισβολής, στη στιγμή που θα κρίνει κατάλληλη το Πεκίνο.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, δεν έκρυψε πως η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία επηρέασε αρνητικά το ηθικό των συμπατριωτών της και κάλεσε το στρατό, τη διπλωματία και το έθνος να βρίσκονται σε επιφυλακή. «Οι Κινέζοι μπορεί να νομίσουν πως έφτασε η ώρα να αναλάβουν στρατιωτική δράση και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», συμφώνησε ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ, Τζόζεφ Γου.
Το Σάββατο, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι αν η Δύση αφήσει την Ουκρανία απροστάτευτη, αυτό αργά ή γρήγορα θα συμπαρασύρει και την Ταϊβάν. Το θέμα είναι πόσο έτοιμοι είναι οι Κινέζοι για άμεση σύγκρουση με τους Αμερικανούς, που δεν έχουν περιθώρια για άλλο στραπατσάρισμα μετά το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ντονέτσκ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr