Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Την Κίνα με τα μπλακάουτ στις βιομηχανίες, την Αμερική με τον πληθωρισμό που σαρώνει τα μικρομεσαία εισοδήματα, την Ευρώπη που τρέμει από το ουκρανικό ψύχος. O Kαγιά Ντεμιρέρ, πρόεδρος της Oμοσπονδίας Tουρισμού και Eστίασης της Τουρκίας (TURYID), αποκάλυψε ότι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης που πλήρωνε λογαριασμό ρεύματος 10.000 λίρες τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο (γύρω στα 650 ευρώ), τώρα πρέπει να καταβάλει πάνω από τα διπλάσια, και συγκεκριμένα 1.300-1.500 ευρώ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι περισσότεροι, λέει, θα περιμένουν ένα-δυο μήνες προτού μετακυλίσουν το κόστος στην πελατεία τους – μήπως και ο θείος Ταγίπ δώσει κανένα περισσευούμενο γρόσι. Στο τέλος, όμως, προβλέπει ότι μια μεσοσταθμική αύξηση 20% στους καταλόγους είναι αναπόφευκτη. Πάντως στα social media της Τουρκίας εμφανίζονται ήδη λογαριασμοί με χρέωση της θέρμανσης, ενώ κάποια φαγάδικα απαιτούν από τους πελάτες τους ελάχιστη κατανάλωση 30 λίρες (2 ευρώ) ή κατοχή ενός τραπεζιού το πολύ για μισή ώρα.
Το άκρο άωτο, όμως, είναι η καινοφανής χρέωση… κατάληψης τραπεζιού (προσοχή, όχι ρεζερβέ, απλή κατοχή), που κυμαίνεται από 65 λεπτά έως… 4,50 ευρώ (προφανώς στις «χάι» συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως το Νισάντασι). «Απειροελάχιστοι ιδιοκτήτες καταφεύγουν σε αυτές τις πρακτικές», διαβεβαίωσε τη «Χουριέτ» ο επικεφαλής της Ενωσης Εστιατόρων και Προμηθευτών, Ραμαζάν Μπινγκιόλ.
Ομως, η κρίση είναι τέτοια που δεν αποκλείεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, σχεδόν όλα τα πιάτα έχουν ακριβύνει 10%-40% λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και τις προσεχείς ημέρες αναμένονται νέες ανατιμήσεις. Με όλα αυτά κοντέψαμε να ξεχάσουμε ότι αυτά αφορούν στη μειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού, καθώς η μεγάλη μάζα στερείται λόγω του πληθωρισμού και το καθημερινό καρβέλι, που προμηθεύεται από τις κοινωνικές δομές.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr