Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο λόγος για τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, που κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του τα βρετανικά συνδικάτα και τη συντηρητική κυβέρνηση με τις ανάρμοστες «συμβουλές» του.
Παρεμβαίνοντας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις συνδικάτων-εργοδοτικών οργανώσεων, ο Αγγλος κεντρικός τραπεζίτης έδωσε γραμμή για «ξεκάθαρη αυτοσυγκράτηση» στις μισθολογικές αυξήσεις, ούτως ώστε να μην ανέβει περισσότερο ο πληθωρισμός.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
«Μα, αυτή είναι η δουλειά ενός κεντρικού τραπεζίτη», θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος. Αρα, προς τι ο ψόγος; Τα ίδια λέει πάνω-κάτω ο ημέτερος Γιάννης Στουρνάρας, όπως και ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, ενδεδυμένος την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Το πρόβλημα είναι ότι στη Βρετανία (και σε άλλες χώρες βέβαια) εκατομμύρια νοικοκυριά μαστίζονται από τη χειρότερη κρίση της τελευταίας 30ετίας εξαιτίας του δολοφονικού κοκτέιλ: απρόσιτες τιμές ενέργειας, μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθηλωμένους εδώ και χρόνια μισθούς.
H Σάρον Γκράχαμ, επικεφαλής του μεγάλου συνδικάτου Unite που ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα για την αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία και δεν θα πρέπει να την πληρώσουν: «Αραγε, γιατί κάθε φορά που υπάρχει κρίση οι πλούσιοι λένε στους κανονικούς ανθρώπους να βάλουν πλάτη;» διερωτήθηκε.
Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον πήρε αποστάσεις από τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος σαν να μη συμβαίνει τίποτα, προέβλεψε ότι μετά την αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα το διαθέσιμο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών θα μειωθεί 2% την επόμενη χρονιά. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 1990! «Η προτροπή του κ. Μπέιλι ακούγεται σαν αρρωστημένο αστείο την ώρα που οι Βρετανοί εργαζόμενοι δίνουν αγώνα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και να βάλουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι», τόνισε ο γραμματέας του συνδικάτου GMB, Γκάρι Σμιθ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr