Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας παραμένουν ισχυρές, δεν προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξει εκτόνωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους ή ακόμη και στο τέλος του εξαμήνου. Αντιθέτως, προβληματισμό προκαλεί η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για την προμήθεια φτηνού φυσικού αερίου μπορεί να συνεχισθούν έως το 2025 λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως η μείωση παραγωγής του καυσίμου από μονάδες της Ολλανδίας και η πτώση στις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου.
Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές, η Ευρώπη ελπίζει ότι από το καλοκαίρι θα ομαλοποιηθούν οι ροές αερίου από τη Ρωσία, όμως το πρόβλημα του πληθωρισμού μοιάζει να μονιμοποιείται στις οικονομίες της Ε.Ε.
Ειδικά για την Ελλάδα, που εισάγει καύσιμα, μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών θα διαβρώσει την εγχώρια παραγωγή, θα τροφοδοτήσει κύματα ακρίβειας στην αγορά και θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητά της. Γι’ αυτό απαιτούνται πρωτοβουλίες προκειμένου να εξευρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική που θα αυξάνει την επάρκεια και θα εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για τα μέλη της.
Η επιλογή της Ευρώπης να προχωρήσει την πράσινη μετάβαση είναι ορθή, όμως ταυτόχρονα πρέπει να προνοήσει για την επάρκεια και τις τιμές της ενέργειας. Η Ελλάδα οφείλει να εξετάσει ξανά τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές της «χονδρικής αγοράς» ενέργειας, να υλοποιήσει ταχύτερα τα σχέδια για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να διερευνήσει πιθανές συνεργασίες με χώρες που παράγουν φυσικό αέριο για απευθείας συμφωνίες.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το πρόβλημα δεν είναι απλό, όμως εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου δεν θα είναι και πρόσκαιρο. Χρειάζεται η χάραξη πολιτικών και η σύναψη διεθνών συνεργασιών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρεται στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια όποτε το κρίνει η ίδια. Σχετικά ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «το λεγόμενο “casus belli” της Τουρκίας είναι παράνομο και καταχρηστικό και ουδόλως δεσμεύει την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει, πάντοτε κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει, όπου τούτο δεν έχει ήδη συντελεστεί, στα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη της όποτε το κρίνει σκόπιμο. Π.χ. μια τέτοια επέκταση μπορεί και πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα όπου τούτο ακυρώνει στην πράξη το ούτως ή άλλως νομικώς ανυπόστατο “τουρκολιβυκό μνημόνιο”. Και ας είναι βέβαιη η Τουρκία ότι η Ελλάδα και θα το πράξει, και θα υπερασπισθεί την αιγιαλίτιδα ζώνη της συνολικώς, με “αιχμή του δόρατος” τις Eνοπλες Δυνάμεις της, των οποίων τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και το φρόνημα ουδόλως μπορεί ν’ αμφισβητηθούν, πράγμα που η Τουρκία έχει επανειλημμένως βιώσει στην πράξη. Και ακόμη τούτο: Oταν η Τουρκία προβάλλει το παράνομο “casus belli”, είναι καταφανές ότι προβαίνει σε επίσης παράνομη απειλή χρήσης βίας, οπότε η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα, κατά το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και το άρθρο 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΕΕ), να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα νησιά της έναντι της τουρκικής απειλής και προκλητικότητας». Είναι χρήσιμες οι επισημάνσεις Παυλόπουλου για τη νομική θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε είδους επιβουλή.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr