Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΟ «ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ της πεταλούδας» που μπορεί να κλονίσει τον κόσμο δεν είναι ανέκδοτο, το έχουμε δει να εκδηλώνεται αρκετές φορές. Από την πανδημία που ξεκίνησε από μία μικρή πόλη στην Κίνα και δύο χρόνια μετά απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα με την ίδια ακριβώς ένταση, μέχρι το τρελό ράλι αυξήσεων στην ενέργεια και τις καταστροφές από την κλιματική κρίση η ανθρωπότητα μοιάζει με ένα μικρό χωριό, το οποίο κάθε τόσο σείεται από κινδύνους που απειλούν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Η ΕΛΛΑΔΑ, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει να αντιμετωπίσει πέραν της πανδημίας δύο πρόσθετα προβλήματα, που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και απορροφούν πόρους. Το πρώτο είναι η διαρκής προκλητικότητα ενός κακού γείτονα, που είναι έτοιμος για καβγά. Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως εργαλείο παραβίασης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας και βρίσκεται σε φάση αστάθειας λόγω της πρωτοφανούς νομισματικής κρίσης που γιγαντώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η Αγκυρα επιχειρεί να εξαγάγει την εσωτερική πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί, οι υπουργοί φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και η επιθετικότητά τους θα εντείνεται όσο ο Ερντογάν θα πλησιάζει προς τις κάλπες.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα είναι η ανάγκη για ταχεία ανασυγκρότηση του κράτους ύστερα από μία δεκαετή περίοδο χρεοκοπίας κατά την οποία βασικές υποδομές εγκαταλείφθηκαν, το κοινωνικό κράτος υποχώρησε, μέρος του παραγωγικού δυναμικού μετανάστευσε και χάθηκαν οικονομικές σταθερές. Η Ελλάδα είχε επιπλέον την ατυχία να πέσει θύμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» το καλοκαίρι του 2015 και να χάσει γόνιμα χρόνια ανάπτυξης, όπως τα αξιοποίησαν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ διαχειρίστηκε απανωτές κρίσεις γνωρίζοντας ότι οι πολίτες θα την κρίνουν όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και για το σχέδιό της για το αύριο. Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη. Εν μέσω πανδημίας προχώρησε μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των φόρων, η καθιέρωση νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που έφεραν την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας ενώ έβαλε τις βάσεις για την προώθηση μεγάλων έργων, την αναμόρφωση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
ΚΡΙΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και στο μέλλον, ήδη ο πληθωρισμός καίει εισοδήματα στην ευρωζώνη, για αυτό οι πολίτες θα επιλέγουν κυβερνήσεις που δεν θα μεμψιμοιρούν αλλά θα παρεμβαίνουν και με πολιτικές θα δημιουργούν τις ευκαιρίες για την επόμενη μέρα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr