Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα παροδικό φαινόμενο έχουν δώσει τη θέση τους στον προβληματισμό για το εάν τελικά η έκρηξη του πληθωρισμού θα εκτονωθεί μέχρι τα μέσα του έτους ή θα λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά. Το πιθανότερο είναι ότι η ακρίβεια θα συνεχισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε φάση πλήρους λειτουργίας μετά το πανδημικό σοκ και η προσφορά πρώτων υλών και καυσίμων δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση προϊόντων.
Ενα μέρος των αυξήσεων στις τιμές μπορεί να αποδοθεί σε συγκυριακούς λόγους – πέρυσι η χώρα βρισκόταν σε πλήρη καραντίνα, η αγορά ουσιαστικά λειτουργούσε με παραδόσεις «έξω από το κατάστημα» ενώ η καταναλωτική διάθεση βρισκόταν στο ναδίρ λόγω της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Επομένως, η σύγκριση του φετινού «ανοικτού» Δεκεμβρίου με τον περσινό των περιοριστικών μέτρων μπορεί να μην αποδίδει πλήρως τη συνολική εικόνα στην αγορά, ωστόσο γεγονός είναι ότι η συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί διαρκώς την άνοδο των τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται μέτρα όχι μόνο πυροσβεστικά, για να περιορισθούν οι ακραίες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά κυρίως μεσοπρόθεσμα, που θα ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή, θα βελτιώνουν τους όρους ανταγωνισμού και θα προωθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τις εισαγωγές ρεύματος και άλλων καυσίμων, πρέπει να αναπτύξει το δικό της ενεργειακό δίκτυο για να περιορίσει την εξάρτηση της οικονομίας από τις ακριβές εισαγωγές.
Η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους που είχε αυξήσει υπέρμετρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ελαφρύνσεις δεν είναι μεγάλα. Ωστόσο, στις προγραμματικές της θέσεις για τη νέα περίοδο πρέπει να συμπεριλάβει τη μείωση του υψηλού συντελεστή 24% στον ΦΠΑ – ήταν 23% μέχρι το καλοκαίρι του 2015, όταν με την «περήφανη διαπραγμάτευση» αυξήθηκε στα σημερινά επίπεδα. Η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα λειτουργήσει ως μια μόνιμη ασπίδα στα κύματα των ανατιμήσεων. Παράλληλα, πρέπει να εξετασθεί η διαδρομή των προϊόντων από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή – υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία που μετατρέπονται σε θύλακες υπερβολικών αυξήσεων.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΝΤΑΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα «Handelsblatt», χιλιάδες Γερμανοί συνταξιούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετοικήσουν στην Ελλάδα προκειμένου να ζήσουν σε μια χώρα με καλύτερες κλιματικές συνθήκες.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν είναι μόνο οι 3.000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως στην Κρήτη και τη Ρόδο, αλλά και το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των Ευρωπαίων που θα αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα, καθώς τα οφέλη για την οικονομία μας θα προέλθουν από τις αγορές κατοικιών και την αυξημένη εγχώρια κατανάλωση.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «Φλόριντα της Ευρώπης» αποκομίζοντας έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ετησίων και δημιουργώντας 60.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και ήδη χιλιάδες Ευρωπαίοι εξετάζουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στη χώρα αξιοποιώντας και το χαμηλότερο κόστος ζωής. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, ώστε η αποκαλούμενη «silver economy», δηλαδή η οικονομία που βασίζεται στην προσέλκυση ξένων συνταξιούχων, να προσθέσει πόντους στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr