Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα, και η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα μαθήματα στα σχολεία της χώρας θα ξαναρχίσουν κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου, αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση για 10 ημέρες με μόλις δύο κρούσματα στα Δημοτικά και με τρία κρούσματα σε Γυμνάσια – Λύκεια. Μία ημέρα μετά, 600 λυκειάρχες, σε επιστολή τους, ζήτησαν από τον Ιταλό πρωθυπουργό να αναβάλει την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, και να επιλεγεί, έως τότε, η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑΝ χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά κρούσματα, τις καραντίνες και τις ευπαθείς ομάδες, τους είναι αδύνατον να σηκώσουν το οργανωτικό βάρος. Πολύ περισσότερο καθώς η συνεχής αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού που προκύπτει θετικό στα τεστ είναι προφανές ότι δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουν μετά τις γιορτές στα σχολεία, την ώρα που υπάρχουν όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή, όπως προβλέπει ο νόμος.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, αντιθέτως, η διοίκηση της ΟΛΜΕ, δηλαδή οι συνδικαλιστές καθηγητές, και όχι οι διευθυντές σχολείων, σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε να μην πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid tests οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να εμβολιάζονται και γι’ αυτό παραμένουν στις θέσεις τους.
Η αναγκαιότητα της επανόδου των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις είναι αυτονόητη. Οχι μόνο για μαθησιακούς, εκπαιδευτικούς, αλλά, κυρίως, για παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς λόγους. Οπως, επίσης, θα ήταν παράλογο να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όταν η οικονομία και όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες λειτουργούν και είναι ανοιχτά, για παράδειγμα, τα καταστήματα.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να γνωρίζουμε, και αυτό θα το διαπιστώσουμε στην πράξη, πόσο λογική είναι η επιλογή να ανοίξουν τα σχολεία εν όψει της αναμενόμενης από τους επιστήμονες κορύφωσης του κύματος της νέας μετάλλαξης «Ομικρον» τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δικαίως η κυβέρνηση θεωρεί ότι με το σχέδιό της τα σχολεία λειτούργησαν με υποδειγματικό τρόπο από τον Σεπτέμβριο έως τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς τα κρούσματα δεν ήταν τόσα, ώστε να κλείσουν περισσότερα από το 0,02% του συνόλου των 81.000 τμημάτων. Ομως, τώρα τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, καθώς η «Ομικρον» μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ώστε χιλιάδες μαθητές θα πρέπει να συνωστίζονται καθημερινά στις ουρές του ΕΟΔΥ, κινδυνεύοντας να κολλήσουν, για να κάνουν τεστ κάθε φορά που εντοπίζεται κρούσμα στο τμήμα. Ισως όμως η λύση να δοθεί από τις απουσίες εκπαιδευτικών, που θα δημιουργήσουν τόσα κενά που θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr