Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το πρώτο θέμα είναι οι υψηλές επιδόσεις στην οικονομία. Αλλά πριν αναφερθούμε σε αυτό, θα ασχοληθούμε με το δεύτερο, το οποίο πέρασε στα «ψιλά» της επικαιρότητας, μάλλον για καλό.
Παρά τις προαναγγελίες κοινωνικών αναταραχών από τους γνωστούς άγνωστους με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς να σημειωθούν τα έκτροπα των περασμένων ετών.
Μια αθόρυβη μεταρρύθμιση που έγινε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος στον νέο Ποινικό Κώδικα μετέτρεψε σε κακούργημα την κατοχή και χρήση μολότοφ, έφερε καρπούς. Ταυτόχρονα, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κράτησε χαμηλούς τόνους, οι αστυνομικοί είχαν σαφείς οδηγίες και τελικά το αποτέλεσμα ήταν θετικό, καθώς η Αθήνα δεν παραδόθηκε στις φλόγες ή στο μένος των μπαχαλάκηδων.
Η κοινωνική ηρεμία, που είναι προϋπόθεση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας, κερδίζεται κάθε μέρα, και όπως φάνηκε η αλλαγή της νομοθεσίας για τις μολότοφ είχε αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπό της οικονομίας, οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2020 μιλούσε για ύφεση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης όταν η αγορά είχε κλείσει λόγω της πανδημίας και ο τουρισμός πέρσι κινήθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Φέτος, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και οφείλεται όχι μόνο στη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά και στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Η πολιτική μείωσης των φόρων και η βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν τοποθετηθεί σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας, οι εξαγωγές να αυξάνονται άνω του 25% και η ανάπτυξη να τροφοδοτείται με διαρθρωτικό και όχι συγκυριακό τρόπο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα στο εννεάμηνο του 2021 κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,3%, όταν στη Γαλλία ήταν 7,9%, στην Ιταλία 6,8%, στο σύνολο της ευρωζώνης 5,7% και στις επίσης τουριστικές χώρες Ισπανία και Πορτογαλία κοντά στο 5%. Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ΑΕΠ από το 2011 ενώ σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ήδη βρίσκεται περίπου 2% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν η ισπανική οικονομία βρίσκεται πίσω κατά 6% και η Πορτογαλία 4%. Δεν είναι τυχαία τα θετικά σχόλια που απέσπασε η Ελλάδα από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίνα Γκεοργκίεβα, ενώ και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, που θεωρείται από τους σκληρούς του ευρώ, εξήρε τα «εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά αποτελέσματα» της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι παραδειγματικά και για τη Γερμανία.
Η ανάπτυξη είναι ο θεμέλιος λίθος για την αύξηση των εισοδημάτων, τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα, αλλά λειτουργούν όπως τα ποδήλατα, εάν σταματήσεις, πέφτεις. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχιστούν ώστε η Ελλάδα να πετύχει και το 2022 υψηλά επίπεδα ανάπτυξης σε συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr