Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος
Ομολογώ ότι ξεκίνησα να διαβάζω με τρόμο. «Ωχ αμάν. Ακόμα ένας Σουν Τσου και η Τέχνη του Πολέμου με άλλα λόγια και στα ελληνικά». Ομολογώ ότι το είχα αδικήσει. Οι 50 κανόνες κανόνες της στρατηγικής των Πλατιά – Κολιόπουλου ναι μεν έχουν Σουν Τσου αλλά ταυτόχρονα κάθε κανόνας συνοδεύεται από παραδείγματα από τον στρατό, την οικονομία, τον αθλητισμό, ακόμα και το σκάκι. Ενα βιβλίο που στηρίζει τις θέσεις του στην στρατηγική του Τιγκράν Πετροσιάν στο σκάκι και μέχρι την πολιτική ολιγοπωλίων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας στις τηλεοράσεις δεν μπορεί παρά να αξίζει να διαβαστεί.
Τον Ιανουάριο του 2016 ο Τζον Γκλιζ είχε δηλώσει για την πολιτική ορθότητα, ότι μια ιδέα που ξεκίνησε σαν τρόπος συμπεριφοράς για την υπεράσπιση αδύναμων ομάδων πάει να γίνει «οργουελιανός εφιάλτης» και Μέσον λογοκρισίας. Η δήλωση θα αποδεικνυόταν προφητική. Τρία χρόνια αργότερα το «Fawlty Towers» (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη σειρά), μια ανώδυνη κωμική σειρά για ένα επαρχιακό ξενοδοχείο στο οποίο ο Γκλιζ είναι ιδιοκτήτης και το λειτουργεί με την βοήθεια της συζύγου και του Πορτογάλου σερβιτόρου Μανουέλ έπεσε θύμα της υστερίας της πολιτικής ορθότητας. Αποσύρθηκε από τις μεταδόσεις streaming του BBC όταν οι νέοι ιεροεξεταστές θεώρησαν ότι ο ταγματάρχης Γκάουεν, ένας από τους χαρακτήρες του σίριαλ, προσβάλει επειδή χρησιμοποιεί ρατσιστικές εκφράσεις.
Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι όπως και με Αρτσι Μπάνκερ στο «All in the Family» ο χαρακτήρας του ταγματάρχη Γκάουεν ήταν μια καρικατούρα παλιομοδίτη ρατσιστή. Αντε όμως να εξηγείς τέτοια στους επίγονους της εναλλακτικής Αριστεράς του ’70, που στην Γερμανία ζητούσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας του Αστερίξ επειδή οι χαρακτήρες στις περιπέτειές του στην Ελβετία, την Κορσική και την Ισπανία προέβαλλαν ρατσιστικά στερεότυπα.
Πριν καμιά ευαίσθητη ψυχή αρχίζει να διαμαρτύρεται και αποσύρουν και τις επαναλήψεις της σειράς και στην Ελλάδα μπορείτε να βλέπετε παλαιότερα επεισόδια του «Fawlty Towers» στην ERT Flix, της ΕΡΤ.
Η γελοιότητα αντίπαλος των καλύτερων προθέσεων
Σκάκι για τρεις
ΜΙΑ ΑΠΟ τις κατάρες τις μεταπολιτευτικής Ελλάδας είναι το «τι κάνει το κράτος;». Του κράτους μαμάς που θα τρέχει πίσω από τον κακομαθημένο Γιαννάκη να του φωνάζει «τη ζακέτα σου λέω να φορέσεις γιατί θα κρυώσεις και πάλι εγώ θα τα τραβάω όλα».
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της πανδημίας ο ρόλος του «κράτους μαμάς» που δικαιολογείται να αναστείλει βασικές ελευθερίες για το καλό του πολίτη αρχίζει τους πρώτους μήνες του 2020 όταν διαπιστώνεται η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα. Και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021 όταν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να εμβολιαστεί κάθε Ελληνας πολίτης. Από εκεί και πέρα μια κυβέρνηση που προσπαθεί να πείσει, υπόσχεται και απειλεί δημιουργεί μια ακόμα τυπικά καταραμένη σχέση στην μεταπολεμική Ελλάδα. Τη σχέση κράτους – επαναστάτη του γλυκού νερού που τρέχει φωνάζοντας «θα αρρωστήσω και θα πεθάνω και θα κλαίτε όλοι». Καιρός είναι το κράτος να σταματήσει να είναι η μαμά που τον κυνηγάει με την ζακέτα.
ΝΑ ΚΑΝΕΙ δηλαδή αυτό που άρχισε ήδη να κάνει. Να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Οπως για να οδηγήσεις αυτοκίνητο πρέπει να φοράς ζώνη και για να καβαλήσεις μηχανή πρέπει να φορέσεις το κράνος για να μετέχεις σε εκδηλώσεις θα πρέπει να είσαι εντάξει.
ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ και πέρα το να προσπαθεί να προστατεύσει έναν που δεν θέλει να προστατευθεί είναι σαν να προσπαθεί να τον προστατεύσει ψηλώνοντας τα προστατευτικά τοιχάκια. Μπορεί να τα κάνει ένα μέτρο για να μην παραπατήσει αλλά άμα κάποιος είναι αποφασισμένο να βουτήξει και δύο μέτρα να τα κάνει το κράτος θα πάει να βρει σκάλα.
ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ που ανακοινώνεται θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Οχι όπως η σαχλαμάρα ότι οι φίλαθλοι στα γήπεδα πρέπει να φοράνε μάσκες αλλιώς η γηπεδούχος ομάδα θα τιμωρείται. Δηλαδή θα υπάρχει ένας παρατηρητής που θα κοιτάζει αν έβγαλαν τις μάσκες και θα το αναφέρει στην έκθεση του «Στο 90 λεπτό δέκα οπαδοί των γηπεδούχων έβγαλαν τις μάσκες με τους φιλοξενούμενους όχι μόνο να βγάζουν τις μάσκες αλλά και να φτερνίζονται επιδεικτικά»; Ο αντίπαλος και των καλυτέρων προθέσεων είναι η γελοιότητα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr