Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει διψήφιο, ενώ οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η «ψαλίδα» διευρύνεται σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο όταν οι πολίτες καταλόγισαν ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και τον αποτυχημένο ανασχηματισμό με το φιάσκο Αποστολάκη.
Στην Κουμουνδούρου αποφεύγουν την αυτοκριτική, δεν έκαναν ποτέ σοβαρή συζήτηση για να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους έχασαν στις αλλεπάλληλες αναμετρήσεις του 2019, το ίδιο πράττουν τώρα σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τους τακτική. Τα βάζουν με την πραγματικότητα, τους φταίνε τα μέσα ενημέρωσης, στριμώχνονται σε μειοψηφικές επιλογές ή ταυτίζονται με θέσεις που δεν έχουν σχέση όχι απλώς με τον «προοδευτικό χώρο» αλλά και με την απλή λογική, ακόμη θυμόμαστε την απλόχερη στήριξη που έδωσαν στις διαδηλώσεις για τα «δίκαια» του Κουφοντίνα να πάει σε αγροτικές φυλακές.
Εν μέσω πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις γιατί διαμαρτύρεται για τα πάντα και καταστροφολογεί για την επόμενη μέρα, χωρίς να βάζει ποτέ «πλάτη» όχι για να βοηθήσει την κυβέρνηση, αλλά γιατί το απαιτούν οι καιροί. Στην οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για την «ύφεση» Μητσοτάκη και συνέδεε το Ταμείο Ανάκαμψης με Μνημόνια, αλλά δεν τον ακούσαμε τελευταία να λέει κάτι για την «ανάπτυξη» Μητσοτάκη και το μεγάλο μερίδιο δωρεάν χρήματος που εξασφάλισε η χώρα μας μέσω των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν, όπως υποστήριζαν στην Κουμουνδούρου, αντιθέτως η αγορά και τα νοικοκυριά έλαβαν ενισχύσεις κοντά στα 41 δισεκατομμύρια ευρώ και οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν κατά 25 δισεκατομμύρια.
Στο υγειονομικό μέτωπο η κατάσταση θα ήταν καλύτερη εάν όλο το πολιτικό σύστημα γινόταν μια γροθιά ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί χωρίς αστερίσκους, «ξεστοκαρίσματα» ή αμφισβητήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής με προτάσεις για επιστήμονες «κοινής αποδοχής».
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον πολιτικό χρόνο να λιγοστεύει χωρίς η κυβέρνηση να φθείρεται, ενώ και οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων στην Κεντροαριστερά.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Για αυτό και ο κ. Τσίπρας οξύνει τον κομματικό του λόγο και επιτίθεται στον πρωθυπουργό με χαρακτηρισμούς στα όρια των ύβρεων χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έτσι μπαίνει στο σπιράλ της εσωστρέφειας και της πτώσης.
ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΔΕΝ ΕΣΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΑΕΦ
Οι εξελίξεις στα Σκόπια με την πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ διαψεύδουν όσους υποστήριζαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργούσε ευεργετικά για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η κυβέρνηση Τσίπρα με τη συμφωνία έδωσε στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα χωρίς η Ελλάδα να αποκομίσει κάποιο σοβαρό διπλωματικό όφελος, ούτε το κείμενο λειτούργησε ως «πυλώνας» σταθερότητας στη «γειτονιά μας».
Αντιθέτως προέκυψε η σφοδρή αντίδραση της Σόφιας, που υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας μιλούν βουλγάρικη διάλεκτο. Να σημειώσουμε ότι ακόμη και ο Ζάεφ, όπως και ο ηγέτης του VMRO που θα αναλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με κόμματα της αλβανικής μειονότητας έκαναν λόγο στις επίσημες δηλώσεις τους για «Μακεδονία», ξεχνώντας το «Βόρεια». Επιπλέον, αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις με κορυφαία τη Γαλλία τάσσονται κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της «Βόρειας Μακεδονίας» ή της Αλβανίας, θεωρώντας ότι αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα στη Δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και σε βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο Τσίπρας έχασε τις εκλογές του ’19, ο Ζάεφ αποχώρησε από το κόμμα, αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών έμεινε και θα μας ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οσο για τα συνοδευτικά μνημόνια που πρέπει να ψηφισθούν από τη Βουλή, δεν υπάρχει βιασύνη, άλλωστε πρέπει να προηγηθούν αποδείξεις από την πλευρά των γειτόνων ότι θέλουν να εφαρμόσουν σωστά τη συμφωνία χρησιμοποιώντας το συμφωνηθέν όνομα της χώρας τους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr