Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Το συμπέρασμα ήταν πως η χρήση του όρου είναι καταχρηστική και ο Ποινικός Κώδικας δεν μπορεί να κάνει ανάλογη διάκριση. Αλλά σε πολλές χώρες ο όρος γυναικοκτονία βρήκε θεσμική κατοχύρωση, καθώς τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Η γυναικοκτονία θεμελιώνεται και κατοχυρώνεται θεσμικά ως ξεχωριστό αδίκημα στον Ποινικό τους Κώδικα. Ο όρος στα αγγλικά Femicide έχει περάσει σε παραλλαγές σε πολλές γλώσσες, προκειμένου να τονιστεί και το στοιχείο της ατιμωρησίας λόγω θεσμικής ανεπάρκειας.
Η γυναικοκτονία είναι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους. Ο όρος περιλαμβάνει δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από τον ερωτικό τους σύντροφο. Δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών και το βασανισμό τους, ως αποτέλεσμα μισογυνισμού. Δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα τιμής». Τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών στο πλαίσιο ενόπλων συγκρούσεων ή εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και, φυσικά, δολοφονίες κατά την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.
Θα κρύβαμε το κεφάλι μας στην άμμο, αν δεν αναγνωρίζαμε ότι εδώ και 100 χρόνια δημοσιοποιούνται στον ελληνικό Τύπο δολοφονίες γυναικών, χωρίς όμως να νοηματοδοτούνται με τον όρο γυναικοκτονία. Ειδικά, τα τελευταία δύο χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Η έξαρση των εγκλημάτων ενδοικογενειακής βίας στη χώρα μας εμφανίζει μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Οι γυναικοκτονίες έχουν έναν ιδιαίτερα σκληρό, εκδικητικό, απεχθή και δυσνόητο χαρακτήρα, ενώ στην πλειοψηφία τους τα κίνητρα είναι σεξιστικά. Επομένως, είναι η ώρα να εκσυγχρονιστεί ανάλογα και ο Ποινικός Κώδικας, ώστε οι διαπράττοντες το έγκλημα της γυναικοκτονίας να λαμβάνουν ανάλογη ποινή. Αλλωστε, η βαριά τιμωρία τους θα ικανοποιούσε και το κοινό αίσθημα ότι το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί.
Σημειώνουμε ότι η προχθεσινή εγκύκλιος του εισαγγελέως Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιὠτα προς τους εισαγγελείς της χώρας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενιακής βίας, η οποία, δυστυχώς, βαίνει αυξανόμενη, είναι η πρώτη επίσημη θεσμική παρέμβαση.
Είναι, πράγματι, μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε στη Βουλή την Τετάρτη προς ψήφιση τον νέο Ποινικό Κώδικα και αναμενόταν χθες να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία για βαρύτερη ποινική μεταχείριση των γυναικοκτόνων. Ισως, θα είναι και το πρώτο σοβαρό μέτρο για να αναχαιτιστεί το κύμα γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr