Η κυβέρνηση που ψήφισε τη σχετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου ή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την είχαν καταψηφίσει, οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. Δεν είναι δυνατόν σε μία περίοδο κατά την οποία το οικονομικό επιτελείο συζητά με την τρόικα τη δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 400 ευρώ, το πολιτικό προσωπικό να απολαμβάνει νέων φορολογικών προνομίων.
Ηδη το Ποτάμι πρότεινε την από κοινού με άλλα κόμματα κατάθεση τροπολογίας που θα ξηλώνει τη διάταξη του περασμένου Μαΐου και θα επαναφέρει το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς για υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, διοικητές ΝΠΔΔ και γενικούς γραμματείς.
Χθες ο πρωθυπουργός θυμήθηκε να συγκαλέσει την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για να διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μεταπολίτευσης. Ωστόσο η κυβέρνησή του δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση για ποιο λόγο νομοθέτησε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1.000 έως 2.000 ευρώ για τα μέλη του πολιτικού συστήματος και τους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν αίτημα κανενός βουλευτή. Το υπουργείο Οικονομικών με ένα δισέλιδο, και ως συνηθίζει ανώνυμο non paper, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την επίμαχη διάταξη υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κατήργησε το ειδικό καθεστώς της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αιρετούς προκειμένου να υπάρχει ίση μεταχείριση με τους απλούς φορολογούμενους.
Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να κόψει τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου ορίου που διατηρούν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Επιπλέον στη δισέλιδη απάντηση του υπουργείου απουσιάζει η παράθεση ενός παραδείγματος με την απλή σύγκριση της εισφοράς αλληλεγγύης του 2015 και του 2016 για τα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «Ελεύθερου Τύπου» που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης για μέσο ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ οι βουλευτές πλήρωσαν το 2015 εισφορά αλληλεγγύης 5.600 ευρώ και το 2016 ποσό 3.651 ευρώ. Δηλαδή υπήρξε ελάφρυνση 1.949 ευρώ.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Αυτή είναι η πραγματικότητα και η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει τις ελαφρύνσεις των βουλευτών ώστε οι πολίτες να μην εισπράττουν το μήνυμα ότι είναι οι μόνοι που πληρώνουν τα σπασμένα της κρίσης.
Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
«Ουδέποτε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα ή ότι πρέπει να υπάρχει συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωναν συνομιλητές του ενώ προσέθεταν ότι το δίλημμα που είχε να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2015 ήταν η υπερψήφιση του πακέτου ή αλλιώς η δραχμή! Το μόνο βέβαιο είναι ότι ορθώς η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τα μέτρα τον Ιούλιο του 2015 όταν η χώρα κρεμόταν κυριολεκτικώς σε μία κλωστή και ορθώς θα καταψηφίσει τα μέτρα που συζητά τώρα ο κ. Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους της τρόικας. Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε η ανησυχία του κ. Μεϊμαράκη είναι μήπως παρατήσει ο Τσίπρας τη διαπραγμάτευση, προκηρύξει εκλογές και υποχρεωθεί η ΝΔ να λάβει τα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός χρεώνεται αποκλειστικά στον Τσίπρα και μεγαλώνει όσο παραμένει στην εξουσία.
Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του δημοσιογράφου και συνεργάτη του «Ελεύθερου Τύπου» Ιάσονα Πιπίνη για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα. Συνομιλώντας με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο στον Σκάι ο Ιάσονας Πιπίνης τόνισε ότι οι μοναδικές χώρες που στηρίζουν το καθεστώς Μαδούρο είναι η Ελλάδα, η Κούβα και η Νικαράγουα ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες εγκωμιαστικές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη επισήμανε ότι μάλλον δεν είχε σωστή ενημέρωση. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως πρότυπο το καθεστώς της Βενεζουέλας…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου