Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η δράστις ομολόγησε την πράξη της, με την οποία κατάφερε, εκτός από την κακοποίηση του σώματος και της ψυχής ενός ανηλίκου, να εξαπατήσει τη μητέρα του παιδιού, να διασύρει αθώους ανθρώπους ως παιδεραστές και να εκθέσει για μία ακόμα φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αρκετά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κρέμασαν στα μανταλάκια τις ζωές των δήθεν ενόχων.
Στις ίδιες περίπου ημέρες, μια άλλη τραγική ιστορία έγινε «ανάρπαστη» στο τουίτερ, μετά την παραπλανητική -όπως αποδεικνύεται- καταγγελία ενός νεαρού για τον πατέρα του. Το ψηφιακό σύμπαν, αφού πρώτα ξεσηκώθηκε με καλή θέληση για να σώσει το θύμα, στη συνέχεια ανασυντάχθηκε με επίσης καλή θέληση για να σώσει τον μη θύτη από το λιντσάρισμα του λαϊκού δικαστηρίου.
Είχε προηγηθεί, πριν από μερικούς μήνες, η υπόθεση της μικρής Μ., από τη Θεσσαλονίκη, που απήχθη από 33χρονη. Οταν η Αστυνομία έλυσε την υπόθεση και το παιδί βρέθηκε, οι αρμόδιες αρχές έκαναν έκκληση για απόσυρση της φωτογραφίας της ανήλικης – καθώς εξέλιπαν πλέον οι λόγοι του Amber Alert. Ωστόσο, η εικόνα του παιδιού εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να συνοδεύει αναπαραγωγές της είδησης.
Ολα αυτά δεν αφορούν μόνο τα σόσιαλ μίντια, τα οποία στο κάτω κάτω δεν ασκούν δημοσιογραφία. Αφορούν δεκάδες ιστοσελίδες που εν ριπή ψηφιακού οφθαλμού αντιγράφουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ενίοτε στο παιχνίδι μπαίνουν και μέσα ενημέρωσης.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχαν εφημερίδες, εκπομπές και κανάλια που χωρίς στοιχειώδη διασταύρωση της είδησης πουλούσαν τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και τις ψεκασμένες συνωμοσιολογίες, όπως πάντα υπήρχε και το κοινό που αγόραζε. Και ακόμα υπάρχει.
Ομως οι υποθέσεις που αφορούν προσωπικά δεδομένα ανηλίκων ξεπερνούν τα όρια κάθε ανεκτής έννοιας σκανδαλοθηρικού Τύπου. Και αν για τις ιστοσελίδες είναι εύκολο να αποσύρουν* ένα θέμα και να το αντικαταστήσουν με οδηγίες «πώς να ανοίγετε εύκολα το κέτσαπ», για τον έντυπο Τύπο δεν είναι.
*Να το αποσύρουν από τη λεγόμενη «ροή» της ειδησεογραφίας, όχι όμως από το Διαδίκτυο, διότι στο Ιντερνετ οι φωτογραφίες πληγωμένων παιδιών και οι σπιλωμένες υπολήψεις αθώων δεν εξαφανίζονται ποτέ. Ενίοτε προκαλώντας στα θύματα ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που προκάλεσαν οι θύτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr