Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ίδια γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας, άλλη μία γενναία απόφαση εκ μέρους της, θέλησε να κρατήσει μακριά τη δική της μάχη από τις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για το χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά συνολικά για το πολιτικό σύστημα.
Στο Κίνημα Αλλαγής, όλα πλέον είναι ανοικτά σε διαδικαστικό επίπεδο και κυρίως στο ζήτημα ουσίας, που είναι η εκλογή νέας ηγεσίας. Οι αρχαιρεσίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου και οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν επίσημα έως την Παρασκευή, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή παράταση. Ηδη οι τρεις υποψήφιοι (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης) έχουν αναστείλει τις προεκλογικές τους δραστηριότητες, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από το κόμμα για το πώς θα συνεχισθεί η διαδικασία.
Από τη στιγμή που η κυρία Γεννηματά γνωστοποίησε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, κανείς δεν αποκλείει να υπάρξει νέα υποψηφιότητα, που νωρίτερα δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί. Το βέβαιο είναι ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς αποκτά ευρύτερο ενδιαφέρον, από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν είναι μόνο ότι το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί ένα ποσοστό 6%-8% που είναι υπολογίσιμο, αλλά και γιατί μπορεί να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι η αλλαγή ηγεσίας, που πλέον είναι δεδομένη μετά την αποχώρηση της κυρίας Γεννηματά, μπορεί να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς δυνάμεων στην Κεντροαριστερά, με κυριότερο το πού θα διαμορφωθεί η δημοσκοπική «ψαλίδα» μεταξύ ΣYΡIZA και Κινήματος Αλλαγής.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία από τον ΣYΡIZA, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Μόλις την Τρίτη, σε έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάσθηκε από τον Κύκλο Ιδεών, στο ερώτημα για το τι θα θέλατε να γίνει αν μετά τις εκλογές που θα διενεργηθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 57% απάντησε ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 39% τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των εκλογών. Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάχθηκε το 75% των ψηφοφόρων του ΣYΡIZA, το 33% της Νέας Δημοκρατίας και το 56% του ΚΙΝ.ΑΛ. Στο επιμέρους ερώτημα για το τι κυβέρνηση συνεργασίας θα θέλατε, οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής σε ποσοστό 60% προτιμούν τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας-ΚΙΝ.ΑΛ. και μόλις το 14% είναι υπέρ της συμμαχίας με τον ΣYΡIZA.
Συνολικά το σχήμα Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ. προτιμάται από το 29%, η συνεργασία ΣYΡIZA -ΚΙΝ.ΑΛ. από το 14%, ΣYΡIZA-ΜέΡΑ25 από το 12% και Νέα Δημοκρατία-Ελληνική Λύση από το 9%.
Η εσωκομματική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής αποκτά ενδιαφέρον πέραν των τειχών του, οι σταθερές στην Κεντροαριστερά αλλάζουν και αυτό αφορά ευρύτερα το πολιτικό σύστημα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr