Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σόσιαλ μίντια: Πολύ σκληρά για να πεθάνουν

Newsroom eleftherostypos.gr

Το απόγευμα της Δευτέρας και για περίπου έξι ώρες, ο κόσμος χωρίστηκε στα δυο. Στο ένα κομμάτι του βρέθηκαν όσοι χρησιμοποιούν τις δημοφιλείς πλατφόρμες facebook, Instagram και WhatsΑpp.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Στο άλλο κομμάτι, εκείνοι που κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα σόσιαλ μίντια, δηλαδή οι πολύ μεγάλες ηλικίες και οι «κοσμοκαλόγεροι της τεχνολογίας». Και αν για τους δεύτερους ήταν ένα ακόμα δευτεριάτικο απόγευμα, για τους πρώτους ήταν μια μικρή αποκάλυψη: Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει ακόμα και όταν ο Ζούκερμπεργκ κοιμάται. Απλά όλοι περιμένουν να ξυπνήσει.

Ας μη βιαστούμε λοιπόν να κηρύξουμε τέλος εποχής. Παρά τα μεγάλα λόγια εκείνων που γράφουν στα σόσιαλ μίντια εναντίον των σόσιαλ μίντια, αυτό που έγινε ήταν απλώς ένα μικρό, παγκόσμιο μπλακάουτ. Τόσο μικρό, ώστε να μην καταφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά -άλλωστε το twitter λειτουργούσε- και τόσο παγκόσμιο ώστε να εκτιμήσουν όλοι την απουσία.

Διότι κακά τα ψέματα, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι μια ψηφιακή σαχλαμάρα ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια τεχνολογική επανάσταση που γεννήθηκε και άλλαξε τον 20ό αιώνα και καθορίζει απόλυτα τους γεννημένους τον 21ο. Είναι μια χαοτική Δημοκρατία, στην οποία έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει μια έξυπνη συσκευή και σύνδεση στο Ιντερνετ.

Η κυριαρχία των σόσιαλ μίντια παγκοσμίως είναι τόσο απόλυτη στην καθημερινότητα των πολιτών που ουδείς μπορεί να την αγνοήσει. Και αν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, ήρθε η πανδημία και τις σάρωσε.

Η περίοδος της καραντίνας εκτίναξε τη χρήση του Διαδικτύου, το οποίο λειτούργησε ως ένα ασφαλές καταφύγιο συνάντησης όπου μεταφέρθηκαν τα πάντα. Διαπροσωπικές σχέσεις, εργασία, εκπαίδευση, εμπόριο, κυβερνητικές καμπάνιες, ενημέρωση, ψυχαγωγία. Αλλά και εγκληματικότητα, μπούλινγκ, ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση, χειραγώγηση.

Σε αυτή την τέταρτη διάσταση, την ψηφιακή, τα κοινωνικά δίκτυα είχαν και θα εξακολουθήσουν να έχουν τη μερίδα του λέοντος επειδή προσφέρουν ένα ακαταμάχητο placebo: την αίσθηση της αλληλεπίδρασης και της παρέμβασης. Και αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, επειδή είναι και καλό και κακό. Είναι η νέα, ψηφιακή τάξη των πραγμάτων.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Να σπάσουμε το ταμπού των ψυχικών νόσων

Kon

Παλεύεται και νικιέται…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Απίστευτο: Ένας 60χρονος έψαχνε δολοφόνο για την πρώην σύζυγό του μέσα από το Facebook

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Facebook θα πληρώνει τις γαλλικές εφημερίδες για την αναδημοσίευση περιεχομένου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Τραμπ: Ετοιμάζει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρίνα Μπενέκου

Πώς να δείτε ποιοι αγνόησαν τα αιτήματα ακολούθησής σας στο Instagram

Μαρίνα Μπενέκου

Κάτι συμβαίνει με το Facebook – Οργιάζουν οι φήμες ότι αλλάζει όνομα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom