Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ είναι εμφανής σε σημαντικό βαθμό και στην αγορά, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας κατά περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και ο τζίρος σε λιανικό εμπόριο ή βιομηχανία. Η ανοδική τάση δεν ανεκόπη ούτε τον Αύγουστο αν και ήταν μήνας πληρωμής φόρων, εισφορών και άλλων υποχρεώσεων από μικρομεσαίους και επαγγελματίες.
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ του τουρισμού ο Ιούλιος έκλεισε στο 61% της κίνησης του 2019 αλλά με υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη, τον Αύγουστο η ψαλίδα έκλεισε στο 80% με 85% και ο Σεπτέμβριος κινήθηκε πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου.
Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ θα ήταν πλήρως ανοιχτός αν δεν υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και ο αστερίσκος της πανδημίας. Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα τοπικά lookdown που μπορεί να αποφασιστούν ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της πλήρους κάλυψης των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών θα στοιχίσουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, που είναι και το σημαντικότερο εν καιρώ πανδημίας, αλλά θα έχουν επίπτωση και στην πορεία της οικονομίας.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ το θέμα της ακρίβειας η Ελλάδα δουλεύει συστηματικά προκειμένου να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή δράση. Το πρόβλημα είναι ενιαίο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ το γεγονός ότι στη Γερμανία καταγράφηκε τον Αύγουστο ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών δείχνει πως οι ανατιμήσεις στην ενέργεια απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Το πρόβλημα είναι ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει πλέον υπουργός Οικονομικών μετά τη νίκη του Ολαφ Σολτς και οι αποφάσεις δύσκολα λαμβάνονται όταν οι χώρες εκπροσωπούνται από υπηρεσιακούς.
ΠΑΝΤΩΣ, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις θα είναι παροδικές και το μήνυμα αυτό το έχουν μεταφέρει στους εκπροσώπους της αγοράς οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις ιδίως σε προϊόντα διατροφής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το θέμα απαιτεί εγρήγορση, συγκρατημένες δηλώσεις ώστε να μη δημιουργούνται πληθωριστικές προσδοκίες και κυρίως ενιαία δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για φθηνότερη θέρμανση και μετακινήσεις.
Η ΜΕΙΩΣΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλη την Ευρώπη για τους χειμερινούς μήνες θα μπορούσε να περιορίσει το κύμα των ανατιμήσεων, που τρώει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και περιορίζει τη δυναμική της ανάπτυξης. Οπως φαίνεται οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Οκτωβρίου και η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί με γενναία βήματα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr