Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Με απλά λόγια, οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας είναι πια και «κόκκινες γραμμές» της Γαλλίας. Παράλληλα, Μητσοτάκης και Μακρόν έβαλαν τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία αυτόνομης ευρωπαϊκής δύναμης απέναντι σε απειλές στρατιωτικού τύπου. Η συμφωνία μπορεί να δυσαρέστησε αρκετούς εντός του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. -ακόμη δεν ξεχνούν ότι ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει τη Συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή»- όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει άλλο τα μάτια σε υπαρκτές απειλές ούτε να θεωρεί ότι μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα δημιουργώντας επιτροπές.
Οταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευθεί τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale από τη Γαλλία, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τη συμφωνία λειψή επειδή δεν συνοδευόταν από ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Τώρα, που πλέον υπάρχει ξεκάθαρα στη συμφωνία η δέσμευση των δύο χωρών για αλληλοβοήθεια σε συνθήκες απειλής, ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για το κόστος και ότι εάν είχαμε κινηθεί λίγους μήνες νωρίτερα θα είχαμε πετύχει καλύτερες τιμές, σαν να χάσαμε κάποια περίοδο εκπτώσεων. Αμήχανες αντιδράσεις που καλύπτονται από τη γραπτή διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκε στη σχετική ανακοίνωση, ότι πρόκειται για «επί της αρχής ορθές στρατηγικές επιλογές που είχαν διαμορφωθεί από το 2018».
Ακόμη θυμόμαστε την ατάκα στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική εκπομπή για τα Eλληνοτουρκικά, όταν είχε υποστηρίξει ότι το κόμμα του θα μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες. Στην εύλογη ερώτηση του παρουσιαστή «και τι θα γίνει με την Τουρκία;», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που αργότερα έγινε και υφυπουργός Αμυνας, είχε αναφωνήσει το περιβόητο «θα το ρισκάρουμε!».
Γι’ αυτό λοιπόν, αν είναι να το «ρισκάρουμε», να το κάνουμε με Rafale, φρεγάτες και με τη δέσμευση της Γαλλίας ότι θα σταθεί στο πλευρό μας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, παρά ψάχνοντας στο τυφλά.
«Μάχα Κουμπ Μελά» για Βιβλίο Γκίνες
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ένταση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η Σερβία, που δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, απαιτεί από τους οδηγούς που εισέρχονται στα εδάφη της να αφαιρούν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητά τους και να βάζουν προσωρινές προκειμένου να συνεχίσουν τη διέλευσή τoυς. Ως αντίμετρο, το Κόσοβο απαιτεί από τους Σέρβους οδηγούς να καταβάλλουν 5 ευρώ για προσωρινές πινακίδες διάρκειας δύο μηνών. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση ενώ ελικόπτερα της Συμμαχίας πετούν στην περιοχή για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι επισκέφθηκε δύο βάσεις κοντά στα σύνορα μαζί με τον Σέρβο υπουργό Αμυνας, ενώ από την άλλη πλευρά ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, βρέθηκε στο Κόσοβο για να υποστηρίξει την τοπική κυβέρνηση.
Εάν σε αυτό το σκηνικό προσθέσουμε την ένταση μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων για τη «μακεδονική» γλώσσα, το κλίμα έντασης που επίσης διαμορφώνεται εντός της Βοσνίας μεταξύ Σερβοβόσνιων και μουσουλμάνων, η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι έκρυθμη. Οσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υποτίθεται θα λειτουργούσε κατευναστικά, αφενός ενθάρρυνε εθνικιστικούς κύκλους στα Σκόπια και αφετέρου δημιούργησε νέο πεδίο αντιπαράθεσης της χώρας με τη Βουλγαρία για το γλωσσικό.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr