Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους τομείς της αγοράς παρατηρείται αύξηση παραγγελιών, πωλήσεων και κατανάλωσης ενώ ξένα κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες για σύμπραξη ή εξαγορά εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Το λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο αυξήθηκε άνω του 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, η βιομηχανική παραγωγή κατά 8% ενώ και ο τουρισμός του Σεπτεμβρίου κινείται με υψηλές ταχύτητες στους βασικότερους προορισμούς της χώρας.
ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο κρατούν χαμηλά τη μπάλα. Ξέρουν ότι ο νέος στόχος που έχει τεθεί για ανάπτυξη 5,9% φέτος είναι ήδη βατός. Διεθνείς οίκοι ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους πάνω από το 8% όμως η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ αναμένεται να πέσει κάτω στο 196% του ΑΕΠ από 204%, λόγω της αύξησης του παρoνομαστή ενώ το έλλειμμα για φέτος δεν θα «πειραχθεί» καθώς απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προκειμένου οι θετικές εξελίξεις στην αγορά να περάσουν και στα ταμεία του κράτους.
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση «απογείωσης» και εάν δεν υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στο υγειονομικό πεδίο ή κάποια παρατεταμένη κρίση στις διεθνείς αγορές, ο στόχος της ανάπτυξης θα προσεγγίσει τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών προσφέροντας στην κυβέρνηση την ευκαιρία να σχεδιάσει νέο πακέτο μέτρων, που θα ανατροφοδοτούν την ανάπτυξη και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης που «τρέχει» τις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμά ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα για τους μικρομεσαίους ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση τους στην αγορά.
ΠΑΓΙΑ ΑΡΧΗ του υπουργείου είναι να επιβραβεύονται η ειλικρίνεια και η συνέπεια, το διαπίστωσαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με την επιστρεπτέα προκαταβολή, που σχεδιάσθηκε στο γραφείο του κ. Σκυλακάκη και έδινε περισσότερα σε όσους προ πανδημίας είχαν δηλώσει το σύνολο του τζίρου και των κερδών τους. Το ίδιο θα ισχύει και με τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, η χρηματοδότηση θα είναι πιο εύκολη για όσους πιστεύουν στις επιχειρήσεις τους.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομία βελτιώνεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λείπουν τα σύννεφα από τον ορίζοντα. Οι ανατιμήσεις πρώτων υλών και ενέργειας, που μπορεί να απαιτήσουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και να φρενάρουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, όμως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το νερό μπήκε στο κανάλι της ανάπτυξης. Ή όπως θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας, το ελατήριο της οικονομίας δουλεύει και είμαστε ακόμη στην αρχή.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr