Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι φωνές του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεπουλήματος» δεν έχουν βάση. Επί Τσίπρα η ΔΕΗ έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η χρηματιστηριακή της αξία είχε βυθιστεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ, οι ετήσιες ζημίες ξεπερνούσαν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή πρόβλεψη για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να επιβαρύνεται με υπέρογκα τέλη ρύπων. Σήμερα η ΔΕΗ έχει σημαντική λειτουργική κερδοφορία, δεν απειλείται με χρεοκοπία, η χρηματιστηριακή της αξία έχει εκτιναχθεί στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και σχεδιάζονται επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επίσης, οι κραυγές της αντιπολίτευσης για υποχώρηση του Δημοσίου είναι υποκριτικές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για την πώληση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είχε συμμετοχή στο μάνατζμεντ, επομένως αργά θυμήθηκε η Αριστερά το ύψος συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε την πώληση του πακέτου της ΔΕΗ (από το 51% το μερίδιο του Δημοσίου θα υποχωρούσε στο 34%) με τη συνολική αξία της Επιχείρησης να αποτιμάται στην αγορά κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα ήταν ξεπούλημα εάν γινόταν πράξη η μεταβίβαση, αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση επειδή επέλεξε αυτό το 17% να το διαθέσει στην αγορά με σκοπό να βρει κεφάλαια η Επιχείρηση για επενδύσεις.
Στο ερώτημα μάλιστα γιατί η ΔΕΗ δεν πωλεί το 17% αλλά επιλέγει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η απάντηση βρίσκεται στον προορισμό των χρημάτων. Εάν το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει το πακέτο των μετοχών του, τα κεφάλαια θα δοθούν για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ενώ η Επιχείρηση δεν θα λάβει τίποτα. Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα 750 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ και θα ενισχύσουν τον επενδυτικό της πρόγραμμα. Το μάνατζμεντ θα μείνει στα χέρια του Δημοσίου (και δεν θα μοιραστεί με τον στρατηγικό επενδυτή, όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ), όπως το 34% των μετοχών θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Αυτό που έχει σημασία για την εθνική μας οικονομία είναι η ΔΕΗ να είναι βιώσιμη και να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη επιχείρηση με προσανατολισμό την καθαρή ενέργεια, κι αυτό που είναι πρωτεύον για τους καταναλωτές είναι να έχουν φθηνό ρεύμα ακόμη και σε δυσμενείς συγκυρίες, όπως η τωρινή. Η διατήρηση του μάνατζμεντ και το ισχυρό μετοχικό πακέτο του Δημοσίου μπορούν να διασφαλίσουν την επίτευξη των δύο στόχων.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η ΔΕΗ προγραμματίζει να υλοποιήσει ένα σχέδιο ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων έως το 2024, με τη μερίδα του λέοντος (2,9 δισ.) να καταλαμβάνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ πάνω από 1 δισ. θα κατευθυνθεί για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής.
Η εθνική οικονομία χρειάζεται ισχυρούς παίκτες στην ενέργεια με ανταγωνιστικές τιμές και στροφή στην καθαρή ενέργεια. Η ΔΕΗ έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr