Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ίδια ατζαμοσύνη επικρατεί και τώρα στην Κουμουνδούρου. Οταν ξέσπασε η πανδημία, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «ύφεση Μητσοτάκη», όταν ο κορονοϊός είχε βυθίσει σε κρίση την παγκόσμια οικονομία.
Στις αρχές του έτους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι η Ελλάδα επλήγη περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η ανάπτυξη θα είναι ρηχή και θα ακολουθηθεί από μέτρα που θα παραπέμπουν σε Μνημόνιο. Η μπάλα πετάχτηκε και πάλι στα περιστέρια – για να χρησιμοποιήσουμε έναν ποδοσφαιρικό όρο, τώρα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα.
Η ελληνική οικονομία ήδη έχει καλύψει τις ζημίες της πανδημίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, και οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες.
Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φτάσει στο 8%, «τζίφος» η εκτίμηση Τσίπρα για ρηχή ανάκαμψη, ενώ ο Μητσοτάκης αντί για Μνημόνια εξήγγειλε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης πακέτο παροχών με επενδυτικό χαρακτήρα, ώστε η αύξηση του ΑΕΠ να τροφοδοτείται μέσα από την παραγωγή και τις εξαγωγές και να μη βασίζεται μόνο στα κρατικά ταμεία.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε νέα μορφή αντιπολίτευσης. Καταπίνει το πακέτο των εξαγγελιών και διυλίζει την παροχή. «Ολα για τους λίγους, ελάχιστα για τους πολλούς» είναι το σύνθημα της Κουμουνδούρου, και όποιος τσιμπήσει, λες και η μη επιστροφή σημαντικού τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορά πολυεθνικές και όχι τα εμπορικά καταστήματα και τους επαγγελματίες που έσπευσαν να αξιοποιήσουν το μέτρο.
Η διατήρηση του συντελεστή 13% στον ΦΠΑ για την εστίαση και τον καφέ δεν λογίζεται ως ελάφρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρεμπιπτόντως είχε ανεβάσει στο 24% τη σχετική επιβάρυνση. Η μείωση της φορολογίας στο 22% για τις επιχειρήσεις είχε νομοθετηθεί, λένε οι φωστήρες της αντιπολίτευσης, κατά συνέπεια δεν έπρεπε να προστεθεί στο πακέτο, λες και δεν θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου και μάλιστα για τα φετινά εισοδήματα.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ομως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βγάλει καν ενιαία γραμμή. Οι μισοί λένε ότι τα μέτρα είναι χάντρες, ενώ οι υπόλοιποι υποστηρίζουν ότι οι παροχές είναι πολλές και πριμοδοτούν τους προνομιούχους. Ο δε Γιάννης Δραγασάκης το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: Μιλώντας στο κομματικό ραδιόφωνο, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δανείζεται από τους μη έχοντες για να εξυπηρετήσει τους ολίγους με ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές.
Το βέρτιγκο δεν οφείλεται τόσο στην άγνοια όσο στη βαθιά γνώση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η οικονομία έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Το περιβόητο «ελατήριο» που περίμενε μάταια ο Τσίπρας να ενεργοποιηθεί στην οικονομία από το 2016 όταν το είχε ξεχαρβαλώσει φορτώνοντάς το με φόρους και εισφορές, τώρα λειτουργεί κανονικότατα.
Και ο λόγος είναι απλός: Ο Μητσοτάκης μείωσε φόρους και εισφορές για όλους, ελάφρυνε το ελατήριο, και εκεί που ο Σταϊκούρας περίμενε φέτος ανάπτυξη 3,6%, θεωρεί τώρα συντηρητική την πρόβλεψη για 5,9% και διαβάζει με ενδιαφέρον τις αναλύσεις για 8,2% και βάλε.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr