Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

H κυβέρνηση θέλει να ακούει μόνο Good News Today

ΜΜΕ

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η εκάστοτε κυβέρνηση αποστρέφεται την κριτική και προτιμάει να ακούει λιβανωτούς από τα ΜΜΕ.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ο δείκτης δυσανεξίας αυξάνεται με την αυταρχικότητα του καθεστώτος – παράδειγμα οι ένοπλοι Ταλιμπάν που σημάδευαν έναν παρουσιαστή ιδιωτικού καναλιού στην Καμπούλ, για να βεβαιωθούν ότι θα διάβαζε με τον πρέποντα ζήλο τις ανακοινώσεις τους.

Αυτό που λέμε «ανεξάρτητη δημοσιογραφία» στα παραδοσιακά ΜΜΕ (τα social media έχουν δική τους λογική, αλλά κι αυτά απειλούνται) γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνο σπορ στον πλανήτη. Κάποτε π.χ. αποκαλούσαμε την Ινδία «η πολυπληθέστερη Δημοκρατία του κόσμου» και ως ένα βαθμό ίσχυε. Οχι πια.

Με όλες τις αντιφάσεις της, το μωσαϊκό γλωσσών, θρησκειών και εθνοτήτων που δεν συμβιώνουν πάντοτε αρμονικά, η Ινδία του Παντίτ Νεχρού και της Ιντιρα Γκάντι ήταν απείρως δημοκρατικότερη από τη σημερινή χώρα του φανατικού ινδουιστή εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι. Φίλη και σύμμαχός μας απέναντι στον απειλητικό άξονα Τουρκίας-Πακιστάν, αλλά η αλήθεια να λέγεται.

Από το 2014, που ανέλαβε ο Μόντι, η Ινδία κατρακύλησε στην 142η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθεροτυπίας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (επί συνόλου 180) και χαρακτηρίζεται ως «μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογράφους που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Το 2018 ο Μόντι ζήτησε από τα κανάλια να μεταδίδουν μόνο «καλές ειδήσεις», με αποτέλεσμα οι Ινδοί καναλάρχες να συμμορφωθούν κατά κυριολεξία.

Προ ημερών, ο μεγαλύτερος μιντιακός όμιλος της Ινδίας, Today News, εγκαινίασε το τρίτο του κανάλι με τον εύγλωττο τίτλο Good News Today. Θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε ιστορίες «ελπίδας, ανθρώπινου θριάμβου, καινοτομίας και έμπνευσης από διάφορες πτυχές της ζωής, στην Ινδία και όλο τον κόσμο».

Στη συχνότητά του δεν χωράνε «κακές» ειδήσεις για τον κορονοϊό, την οικονομία, τις συγκρούσεις ινδουιστών-μουσουλμάνων, τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της αγροτικής μεταρρύθμισης, οτιδήποτε τέλος πάντων ενοχλεί την κυβέρνηση. Και το ανομολόγητο πιπίλισμα στο θεατή: «Αφού το λέει η τηλεόραση, είσαι ευτυχισμένος. Τι φωνάζεις;».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τουλάχιστον δεν θα γίνει… Hunexit

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο μουλάς που αγαπούν οι ΗΠΑ

Kon

Γνωριμία με… στεγαστικό σκοπό

Kon

Οι «λίγο πλούσιοι» θα πληρώσουν 2,1 τρισ. $ στις ΗΠΑ

Kon

Covid: Aλλοι 100.000 θάνατοι στις ΗΠΑ, εκτός εάν…

Kon

Aγνωσται αι βουλαί του ιού (και η σκούφια του)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέρκελ (ήδη) λένε και κλαίνε

Kon

Το όπλο της οικονομίας

Kon

Tαλιμπάν-Ιράν: Μια εύθραυστη συμμαχία

Kon