Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Απέναντι στην κυβερνητική επιλογή για πανεπιστήμια σε λίγους και κολέγια με δίδακτρα για τους πολλούς δεσμευόμαστε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που στέρησε το όνειρο από χιλιάδες μαθητές θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
ΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ αρχικώς ότι όταν μιλά για κολέγια, δεν αναφέρεται σε αυτά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν υπερκομματική πέραση, αλλά της τριτοβάθμιας. Επίσης, στη νέα του δήλωση ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στην αναδρομική εισαγωγή των υποψηφίων, την οποία είχε υποσχεθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Η ΟΥΣΙΑ των δηλώσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι θα μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια είτε έχουν γράψει 3, οπότε τους περιμένει το Μαθηματικό της Σάμου, είτε 14,5, που είναι η βάση για το Μαθηματικό της Αθήνας. Εύκολη λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα που είναι η διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η κατεύθυνση των υποψηφίων σε δρόμους που έχουν μία επαγγελματική κατάληξη και η σύνδεση των προσόντων των μαθητών με τις σχολές τους.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν αντιληφθεί ότι κάθε φορά που ακούν για εύκολες λύσεις το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν είναι υψηλό. Στην οικονομία η λιτότητα θα καταργείτο με έναν νόμο και ένα άρθρο, οι δανειστές θα παρακαλούσαν να μας δώσουν λεφτά, τα Μνημόνια θα σκίζονταν σαν χαρτοπετσέτες μαζί με το επονείδιστο χρέος.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ έφτανε να ανοίξουμε τα θαλάσσια σύνορα και οι μετανάστες, αφού θα λιάζονταν στις πλατείες, θα εξαφανίζονταν για άλλα μέρη, στην Παιδεία 24 ώρες ήταν αρκετές για να βαπτισθούν 153 τμήματα πανεπιστημιακές σχολές χωρίς κανένα άλλο εφόδιο, στην πανδημία αυτοί που δεν προσέθεσαν ούτε είκοσι κλίνες εντατικής θεραπείας στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης θα είχαν τριπλασιάσει τις ΜΕΘ και δεν θα έβαζαν σε καραντίνα την οικονομία.
ΟΙ ΕΥΚΟΛΕΣ υποσχέσεις δεν γίνονται πια πιστευτές. Μετά την οικονομία, όπου κάποιοι καλλιεργούσαν μαγικές λύσεις, ήρθε η ώρα της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού και για την Παιδεία. Για να τελειώσεις το πανεπιστήμιο πρέπει να έχεις ελάχιστες βάσεις γνώσεων, ειδάλλως υπάρχουν άλλοι δρόμοι, όπως είναι τα δημόσια ΙΕΚ, που ίσως είναι οι πιο κατάλληλοι για τους νέους με κλίσεις προς την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
ΚΙ ΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ο κ. Τσίπρας ότι όταν θα έρθει ξανά στα πράγματα θα μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια, διπλή χαρά για όσους ακόμα πανηγυρίζουν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr