Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Με αφορμή την αποστρατεία της «σιδηράς καγκελαρίου», το βρετανικό ινστιτούτο YouGov διοργάνωσε μια έρευνα στους Big Five της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) και στις ΗΠΑ σχετικά με τη δημοτικότητα των ηγετών στις σημαντικότερες χώρες του πλανήτη.
Οι πολίτες δεν ρωτήθηκαν τι γνώμη έχουν μόνο για τον δικό τους ηγέτη αλλά και για πολλών χωρών ακόμη, συμπεριλαμβανομένων των Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας, Καναδά.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας απρόσμενος θρίαμβος για τη Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό. Και στις έξι χώρες οι θετικές γνώμες γι’ αυτήν υπερίσχυσαν των αρνητικών με τις εξής διαφορές: +61% στην Ισπανία, +49% στη Γαλλία, +30% (μόνο!) στη Γερμανία, +23% στην Ιταλία, +17% στις ΗΠΑ και +15% στη Βρετανία, όπου οι πληγές του Brexit δεν εμπόδισαν τους Βρετανούς να αναγνωρίσουν την αξία τής αντιπάλου. Προσοχή, δεν μιλάμε για σύνολο θετικών γνωμών, αλλά για τη διαφορά ανάμεσα στις θετικές απόψεις και τις αρνητικές.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Μόνο ο Μπάιντεν είχε κάπως παραπλήσια ποσοστά, αφού η έρευνα έγινε πριν από την κρίση στο Αφγανιστάν. Συμπαθητικά πήγε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ενώ ο δυστυχής Μακρόν είχε περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες μόνο στη Γερμανία και την Ισπανία (ούτε καν στην πατρίδα του).
Αλλες μεγάλες φυσιογνωμίες, όπως οι Σι Τζινπίνγκ, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Μπόρις Τζόνσον, τα πήγαν τραγικά (λογικό ως ένα βαθμό, αφού ερωτήθηκαν μόνο πολίτες δυτικών χωρών). Κανείς από τους προαναφερθέντες δεν είχε θετικό πρόσημο στο λογαριασμό του, εν αντιθέσει με τη Μέρκελ, που λες κι έχει μαγέψει τους πάντες.
Να είναι η συγκίνηση του αποχωρισμού; Να είναι ότι ο Ομπάμα είχε δίκιο όταν την έχριζε «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου»; Το σίγουρο είναι ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήδη λένε Μέρκελ και κλαίνε…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr