Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΟ αεροδρόμιο της Ικαρίας έκλεισε, γιατί ασθένησε ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού και τουρίστες δεν κατόρθωσαν να μετακινηθούν από και προς την Ικαρία. Ταλαιπωρήθηκαν, έχασαν χρόνο και χρήμα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ, παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε Λέρο, Καστελλόριζο, Κύθηρα, Σύρο, Αστυπάλαια, Μήλο, Νάξο, Κάσο. Η απάντηση της πολιτείας είναι πως έχει δρομολογηθεί διαδικασία προσλήψεων στην ΥΠΑ για την επίλυση του ζητήματος.
ΣΕ μια κανονική χώρα η ΥΠΑ θα έπρεπε -τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες, οπότε και τα δρομολόγια είναι περισσότερα- να έχει προνοήσει να αποσπάσει εξειδικευμένους υπαλλήλους, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις.
ΔΕΝ γίνεται από τη μια η Ελλάδα να φιλοδοξεί να έχει τριάντα και σαράντα εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο (σε κανονικές συνθήκες, χωρίς πανδημία) και από την άλλη κάποια αεροδρόμια να θυμίζουν επαρχιακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο… Μεξικό!
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΚΑΙ επειδή η κουβέντα στρέφεται διαρκώς γύρω από τις μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση, πότε και με ποιον τρόπο θα σταματήσουν να συμβαίνουν απίστευτα αλλά ελληνικά πράγματα στη χώρα μας; Πότε, επιτέλους, θα σταματήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς να ταλαιπωρούν τους πολίτες;
ΓΙΑΤΙ, καλή και χρυσή η ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά κάποιες υπηρεσίες δεν γίνεται να μετασχηματιστούν σε ψηφιακές. Απαιτείται ανθρώπινη παρουσία. Και πότε, επιτέλους, κάποιος υπεύθυνος θα αξιολογηθεί αρνητικά για την αποτυχία; Εκεί στην ΥΠΑ δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε μικρά αεροδρόμια; Το ότι περιμένουν να γίνουν προσλήψεις δεν τους δίνει συγχωροχάρτι. Κάποιος υπεύθυνος θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει ώστε να βρεθεί λύση έως ότου προσληφθούν νέοι υπάλληλοι.
ΠΟΤΕ θα σταματήσει το φαινόμενο που κυριαρχεί στο Δημόσιο, όλοι να υποδύονται τους υπεύθυνους μέχρι να κάτσει η στραβή και να σφυρίζουν αδιάφορα ως… ανεύθυνοι;
ΠΕΡΑ από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει και σε «μικρές» αλλά εξίσου σημαντικές -ίσως και πιο ρηξικέλευθες στην πραγματικότητα- μεταρρυθμίσεις. Επιβάλλεται να γκρεμιστούν παθογένειες δεκαετιών. Να αλλάξει άμεσα η νοοτροπία του κράτους, που αντί να βρίσκει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαρκώς δημιουργεί προβλήματα για κάθε λύση.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr