Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι επιστήμονες θεωρούν πως, εάν πειστεί έστω και ένας από τους τρεις ανεμβολίαστους, θα πετύχουμε σύντομα το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, ενδεχομένως στις αρχές του φθινοπώρου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνουμε ακριβά τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων πολιτών.
Στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, όταν δηλαδή αυξήθηκε η προσφορά εμβολίων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να κλείσουν γρήγορα ραντεβού, η Ελλάδα βρισκόταν στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά το ρυθμό εμβολιασμού, με πάνω από 100.000 δόσεις ημερησίως. Δυστυχώς όμως η ταχύτητα αυτή δεν διατηρήθηκε τον Ιούλιο, καθώς πολλοί (ανεμβολίαστοι) πίστεψαν πως η πανδημία είχε τελειώσει λόγω της ύφεσης στον αριθμό των κρουσμάτων που παρουσιαζόταν μέχρι τέλη Ιουνίου, ενώ άλλοι «σφύριζαν αδιάφορα» στη γενική προσπάθεια για την επίτευξη συλλογικής προσπάθειας.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η Ελλάδα να βρεθεί οριακά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το ρυθμό εμβολιασμού, όταν άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία συνέχισαν τους εμβολιασμούς με υψηλές ταχύτητες.
Ακόμη και στις τουριστικές περιοχές της χώρας διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 40% των εργαζομένων σε εστίαση και καταλύματα παραμένει ανεμβολίαστο, όταν η μετάλλαξη «Δέλτα» σφυροκοπά όλη την Ευρώπη και, όπως συμβαίνει πάντα στην οικονομία, ο λογαριασμός των αποφάσεων μας βγαίνει στο τέλος και συνήθως είναι ακριβός.
Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank, την οποία παρουσιάζει το capital.gr, μετά από συνεχή βελτίωση στις περισσότερες χώρες από τις αρχές του β’ τριμήνου, οι τάσεις Covid σε ολόκληρη την ευρωζώνη αντιστράφηκαν στα τέλη Ιουνίου εν μέσω της αυξημένης επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα. Σχετικά με το ρυθμό εμβολιασμού, η ευρωζώνη είναι περίπου έξι εβδομάδες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά μέσο όρο, οι χώρες της περιοχής έχουν χορηγήσει δόσεις που ισοδυναμούν με λίγο λιγότερο από το 100% του πληθυσμού, ένα επίπεδο στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στις αρχές Ιουνίου.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η ζώνη του ευρώ κλείνει ελαφρώς αυτό το χάσμα, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Ενώ οι χώρες που προηγούνται, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία, έχουν πλέον χορηγήσει δόσεις που υπερβαίνουν το 100% του πληθυσμού, η Γαλλία και η Ελλάδα υστερούν, και βρίσκονται 15% πίσω.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη απειλή από την εξάπλωση της Δέλτα. Η εξάρτηση από τον τουρισμό προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η ομαλοποίηση στα διεθνή ταξίδια είναι πιθανό να καθυστερήσει περισσότερο.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθίστηκε λόγω των ανησυχιών που επικρατούν στους επενδυτές για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της σε τουρισμό και οικονομία.
Το κόστος από τη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας αλλά και την αδιαφορία ορισμένων να συμβάλουν στην επίτευξη του τείχους ανοσίας μεγαλώνει εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα, εις βάρος όσων συμμετείχαν στη συλλογική προσπάθεια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr