Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Οι σπουδές στα Οικονομικά ή στην Πληροφορική σε κάποιο πανεπιστήμιο δεν αρκούν για να μπορέσει ο απόφοιτος να διεκδικήσει μια θέση στην εργασία του μέλλοντος. Τα νέα επαγγέλματα που δημιουργεί η τεχνολογία και τα εξειδικευμένα προσόντα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις απαιτούν ένα μίγμα γνώσεων και δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, εκτιμάται ότι το 40% των εργαζομένων, χαμηλών αλλά και υψηλών προσόντων (στην Ιατρική, στη Μηχανική, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.ο.κ.), θα πρέπει να επανακαταρτιστεί για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, παράλληλα, μειώνεται σημαντικά και ο ωφέλιμος χρόνος ζωής των δεξιοτήτων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει εξειδικευμένη επιμόρφωση και διά βίου κατάρτιση.
Χιλιάδες νέοι και νέες το έχουν καταλάβει ήδη «εμπειρικά», κάτι που εξηγεί γιατί ένας στους τέσσερις σπουδαστές ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, ακόμα και κάτοχος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού. Πρόσφατη έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ δείχνει ότι το 9,9% των σπουδαστών σε ΙΕΚ ήταν πτυχιούχοι ΑΕΙ, το 9,2% πτυχιούχοι ΤΕΙ και το 4,8% είχε ολοκληρωμένες μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορικό.
Η μεγαλύτερη στροφή των πτυχιούχων προς τα ΙΕΚ μάλιστα έγινε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς τότε συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονταν περαιτέρω εξειδίκευση και περισσότερες, σύγχρονες δεξιότητες για να κερδίσουν μια θέση στον ήλιο της εργασίας, για να αυξήσουν τα προσόντα τους αν έχουν ήδη δουλειά ή ακόμα και για να αλλάξουν σταδιοδρομία.
Ολα αυτά αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που φέρνει το υπουργείο Παιδείας με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και το παράλληλο μηχανογραφικό, που δίνει τη δυνατότητα σε 8.000 νέους και νέους να εγγραφούν σε δημόσιο ΙΕΚ με το απολυτήριό τους και να καταρτιστούν σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας.
Οι 52 ειδικότητες που αναλυτικά παρουσίασε χθες ο Ελεύθερος Τυπος (ρεπορτάζ: Ελπίδα Οικονομίδη) είναι κυριολεκτικά 52 ευκαιρίες για το μέλλον, με εύρος σπουδών που κυμαίνεται από τεχνικός εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κολλημένος στο παρελθόν, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση στέλνει τους απόφοιτους στα ιδιωτικά κολέγια! Τι ακριβώς εννοεί, αυτό πραγματικά θα μπορούσε να είναι αντικείμενο διδακτορικής διατριβής για το απύθμενο χάος που χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από την πραγματικότητα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr