Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας εξήγησε με άρθρο του στο liberal.gr το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε η Σύγκλητος με μεγάλη πλειοψηφία, θεωρώντας ότι η λογική «για ένα τμήμα σε κάθε πόλη» που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει πλέον βάση.
Ουσιαστικά ο πρύτανης υλοποίησε εγκαίρως μία γενναία μεταρρύθμιση για τον εξορθολογισμό των σχολών, όταν άλλα πανεπιστήμια τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαπιστώσουν ότι διαθέτουν πολλά θνησιγενή τμήματα, τα οποία θα αποκαλυφθούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Τι έγινε όμως στην Πάτρα; Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, το Πανεπιστήμιο Πατρών ταλαιπωρήθηκε το 2019, όταν, παρά την αρνητική εισήγηση της Συγκλήτου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε και ίδρυσε τμήματα που τώρα καταργούνται.
«Η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε και μας επέβαλε να πληρώνουμε τη λειτουργία και τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δηλαδή για τρία τμήματα του παλιού ΤΕΙ που τα πήρε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πατρών πληρώνει τη λειτουργία τους (φως, νερό, φύλαξη, πετρέλαια, συντηρήσεις κ.λπ.) από τον τακτικό του προϋπολογισμό.
Από τους 7.500 εισαχθέντες το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 στην Πάτρα, το 1/3, δηλαδή περίπου 2.500 φοιτητές, μπήκε με βαθμό κάτω από τη βάση». Αυτό προκάλεσε κινητοποίηση των πανεπιστημιακών αρχών, που προχώρησαν στην «ακτινογραφία» κάθε τμήματος. Πόσα είναι τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), πόσο είναι το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, αν έχει βιβλιοθήκη, σίτιση, στέγαση, φοιτητική μέριμνα, υποδομές, ποιες οι συνέργειες με άλλα τμήματα στην ίδια πόλη κ.λπ.
Στη συνέχεια, η Σύγκλητος με μια ισχυρή πλειοψηφία προέκρινε ένα σχέδιο με το οποίο προέβλεπε το Τμήμα Μουσειολογίας να συνενωθεί με το Τμήμα Αρχαιολογίας που βρισκόταν στο Αγρίνιο και μαζί να μετεγκατασταθούν στην Πάτρα, καθώς εκεί είναι η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών. Να ικανοποιηθεί, δηλαδή, και το κριτήριο της βιωσιμότητας και της συνέργειας με τα τμήματα της ίδιας σχολής.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Επειτα, διαπιστώθηκε ότι, ενώ υπήρχε ένα Τμήμα Γεωπονίας μόνο του στην Αμαλιάδα, η νομοθετική παρέμβαση του 2019 έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι ακριβώς με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Η Σύγκλητος επέλεξε να δημιουργηθεί στην Αιτωλοακαρνανία μια ισχυρή Γεωπονική Σχολή, η οποία στην παρούσα φάση προβλέπει 4 τμήματα (2 στο Μεσολόγγι και 2 στο Αγρίνιο), βιώσιμα και καλά στελεχωμένα.
Επίσης, ένα πολύ καλό τμήμα, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, βρίσκεται εγκατεστημένο σε κάποια βιομηχανικά κτίρια στο Λιμάνι του Αιγίου χωρίς να έχει καμία σχέση με το Ιατρικό Τμήμα της Πάτρας, το Τμήμα Λογοθεραπείας, το Τμήμα Νοσηλευτικής που είναι στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης των Πατρών, δηλαδή το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας».
Για το λόγο αυτόν προτάθηκε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο να έρθει στην Πάτρα και το Τμήμα Γεωπονίας να πάει στο Μεσολόγγι και να συνενωθεί με παρόμοια τμήματα, ενώ το Τμήμα Μουσειολογίας στο Αγρίνιο να ενωθεί με το Τμήμα Αρχαιολογίας και να μετεγκατασταθούν στην Πάτρα.
Λογικές κινήσεις, που όμως συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες. Η μεταρρύθμιση στο Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει να αποτελέσει οδηγό για πολλά ιδρύματα, και όπως αναφέρει ο κ. Μπούρας χρέος της κυβέρνησης είναι να επεξεργαστεί λύσεις για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση και επιμόρφωση ώστε να απορροφηθούν οι νέοι που δεν θα εισαχθούν σε τμήματα με πολύ χαμηλούς βαθμούς, όπως συνέβαινε μέχρι φέτος.
Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει 8.000 θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ με ειδικότητες περιζήτητες στην αγορά απασχόλησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr