Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα στοιχεία από τους «πρόδρομους» δείκτες είναι ενθαρρυντικά. Η ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο εκτινάχθηκε σε παραγγελίες, ζήτηση και απασχόληση, καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση από το 2000. Οι εξαγωγές ακολουθούν ανοδική πορεία, ο τομέας του τουρισμού αναμένει κύματα επισκεπτών από τα μέσα Ιουνίου, ενώ οι προκρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο παραπέμπουν στις «καλές μέρες» του 2019. Σημείο-κλειδί για τον ελληνικό τουρισμό είναι πώς θα κινηθεί η Βρετανία, η οποία μέχρι τώρα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα ταξίδια στο εξωτερικό, λόγω της ινδικής μετάλλαξης. Στις 7 Ιουνίου αναμένεται η πρώτη αναθεώρηση του «φωτεινού σηματοδότη» σε σχέση με τους προορισμούς και είναι σημαντικό η Ελλάδα να μετακινηθεί από το «πορτοκαλί» στο «πράσινο», ώστε οι Βρετανοί τουρίστες να μην υποχρεούνται σε 10ήμερη απομόνωση στο σπίτι τους. Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων, αλλά και των Αμερικανών για διακοπές στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των διεθνών τουριστικών οργανισμών.
Ταυτόχρονα, στους 14 μήνες της πανδημίας έχει σχηματισθεί ένα μεγάλο αποταμιευτικό μαξιλάρι. Στο διάστημα αυτό οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάθε μήνας και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο στους καταθετικούς λογαριασμούς, που τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν συνολικά στα 140 δισ. από 16 που ήταν τον Μάρτιο του 2020.
Τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση τους επόμενους μήνες, ενώ ενισχύουν τις δυνατότητες των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αγορά.
Υστερα από μία δύσκολη περίοδο για την οικονομία, φαίνεται ότι όλα τα «ελατήρια» της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της παραγωγής ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, ανεβάζοντας το ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά.
Δυσκολίες υπάρχουν, καθώς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν πίσω την περίοδο της πανδημίας και χρειάζονται στήριξη, όμως ο ορίζοντας είναι καθαρός και η συσσώρευση αναπτυξιακού δυναμικού εμφανής. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, διαθέτει πολιτική σταθερότητα και μία κυβέρνηση που προτάσσει την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης μέσω της μείωσης των φόρων και της ψηφιοποίησης του Δημοσίου. Η οικονομία μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη της επόμενης ημέρας.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
Ο Ανάργυρος Μαργιόλης είναι διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και έχει βραβευθεί ως ο «Ευρωπαίος Γιατρός του 2019» χάρη στις προσπάθειες που έχει καταβάλει για τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας υγείας. Ζει καθημερινώς τα προβλήματα του ΕΣΥ στην περιφέρεια και έχει τη δική του άποψη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Μαριόλη, σε δύο σημεία πρέπει να δοθεί έμφαση.
Το πρώτο είναι η αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, όπως συμβαίνει σε όλη την ανεπτυγμένη Ευρώπη. Δυνατά Κέντρα Υγείας σημαίνει λιγότερη πίεση στα νοσοκομεία και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς.
Το δεύτερο είναι η αξιολόγηση των πάντων ώστε να εντοπισθούν οι αδυναμίες και να επιβραβευθούν οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη για την υγεία των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Καλό θα ήταν να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του κ. Μαριόλη, ενός μάχιμου γιατρού που τιμά καθημερινώς το λειτούργημά του.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr