Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΟΝ Ιούνιο του 2015 συμπληρώνονταν τέσσερις μήνες μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους για τη χώρα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα Μνημόνια που ήταν νεκρά από την 25η Ιανουαρίου; Το χρέος που υποτίθεται πως είχε διαγραφεί; Πως θα πληρώναμε με… αέρα τα ομόλογα που έληγαν; Πως η τότε κυβέρνηση καθόταν στον τραπέζι με την τρόικα, αλλά συγχρόνως σχεδιαζόταν ένα plan B επιστροφής στη δραχμή με όχημα τα διαβόητα IOUs; Πως για να κάνει την κωλοτούμπα ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες και έστησε κάλπες για το ψευδοδημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου; Ή ότι, τελικά, εφήρμοσε το «ναι» και υπέγραψε ένα αχρείαστο Μνημόνιο, ενώ ακόμα πανηγύριζε για τη νίκη του «όχι»;
ΑΠΟ τη μια πλευρά ίσως να έκανε καλό σε όλους τους πολίτες και τους πολιτικούς να τα ξεχάσουμε όλα αυτά τα επώδυνα. Να μη συζητάμε για το ότι βρεθήκαμε με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης. Πιθανότατα, όμως, δεν πρόκειται ποτέ και κανείς να ξεχάσει αυτόν τον εφιάλτη.
ΓΙΑΤΙ δεν ήταν μόνο ο κίνδυνος του Grexit. Ηταν πολλά παραπάνω. Ηταν η προσωρινή επικράτηση ενός επικίνδυνου εθνολαϊκισμού και η δημιουργία ενός διχαστικού και εμφυλιοπολεμικού κλίματος.
ΚΑΙ όλα αυτά τα «σκοτεινά» που ζήσαμε ούτε αναπόφευκτα ήταν ούτε τυχαία έγιναν. Φέρουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του. Εκείνοι εκμεταλλεύτηκαν τον καταταλαιπωρημένο από τα δύο πρώτα Μνημόνια λαό και υποσχέθηκαν φαντασιακές λύσεις.
ΕΥΤΥΧΩΣ γλιτώσαμε από τα χειρότερα.
ΤΩΡΑ πια η Ελλάδα έχει αλλάξει πίστα. Δεν αποτελεί το αρνητικό παράδειγμα για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη. Η Ελλάδα, αν και βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία και τις υφεσιακές της συνέπειες, όχι μόνο αντέχει, αλλά βγαίνει από αυτή την περιπέτεια πολύ πιο ισχυρή. Σε διεθνές επίπεδο φέρνουν την Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, για την οργάνωση των εμβολιασμών, για την επιμονή της στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΚΑΙ για άλλα πράγματα. Για το κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το ψηφιακό κράτος που δημιουργεί. Για το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που χτίζει μέσα από τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και τις μειώσεις της υπέρμετρης φορολογίας του μνημονιακού παρελθόντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν στην υλοποίηση και άλλων ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων. Να «ρευστοποιήσουν» το θετικό κλίμα και να επανεκκινήσουν την πραγματική οικονομία. Να τρέξουν την οικονομία με τους αλματώδεις ρυθμούς που προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Να ανέβει η χώρα κι άλλες πίστες.
ΤΗΝ ίδια ώρα, ο λαϊκιστικός ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να καταστροφολογεί. Τελειώνουν η πανδημία και τα lockdowns και ξέμειναν από ψευδοαφηγήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του «ελπίζουν» να υπάρχει ανεργία 29% στο τέλος του έτους. Μιλούν για «χούντα» και αποθεώνουν τον ράπερ Μιθριδάτη χαρίζοντας γέλιο με το είδος της αντιπολίτευσης που επιλέγουν.
ΟΙ πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποια ήταν η «σκοτεινή εποχή». Ξέρουν τι συνέβη το 2015. Οπως και γνωρίζουν τι συμβαίνει τώρα και ποιες είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα του 2030.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr