Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΠΟΙΟΙ πολίτες περίμεναν έως και μία ώρα για να μπουν σε κατάστημα να ψωνίσουν. Χαρά στο κουράγιο τους, αν και κανονικά θα έπρεπε να φύγουν και να συνεχίσουν την κυριακάτικη βόλτα τους. Αξίζει τέτοια ταλαιπωρία για να αγοράσει κανείς ένα παντελόνι ή ένα μικροέπιπλο για το σπίτι;
ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ δύο σημαντικά ζητήματα.
ΚΑΤ’ αρχάς, το φαινόμενο του συνωστισμού, που μπορεί να επιφέρει διασπορά κρουσμάτων. Ναι, παντού κολλάει. Οχι μόνο σε κορονοπάρτι στις πλατείες.
ΑΣ το πάρουμε χαμπάρι: Τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Οι εμβολιασμοί σπάνε ρεκόρ καθημερινά. Το τρίτο κύμα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει διασπορά και τους επόμενους μήνες.
ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και ένα ακόμα ζήτημα: η πολιτική των μεγάλων καταστημάτων ως προς την εξυπηρέτηση πελατών. Η πολιτική αυτή δείχνει απαξίωση προς όλους όσοι αφήνουν τα λεφτά τους στο ταμείο. Γιατί στα μικρά και μεσαία καταστήματα τα πράγματα είναι απλά. Επιτρέπονται δυο, τρεις, πέντε, δέκα πελάτες. Αντε να περιμένει ο πελάτης και πέντε-δέκα λεπτά απ’ έξω. Στα μεγάλα καταστήματα, όμως, η ταλαιπωρία είναι προκλητική.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΕΧΟΥΜΕ συνηθίσει εδώ και δεκαετίες να γκρινιάζουμε και να παραπονιόμαστε -δικαίως- για την ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες. Για τις ουρές. Για τον χαμένο χρόνο στην αναμονή. Για τη μη εξυπηρέτηση.
ΔΕΝ μπορεί να συμβαίνει το ίδιο στον ιδιωτικό τομέα. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων και τις κυβερνητικές αποφάσεις, τα μεγάλα καταστήματα θα μπορούσαν -δεν απαγορεύεται- να λάβουν την πρωτοβουλία και να συνεχίσουν το μοντέλο του click inside για όσο καιρό υπάρχουν οι περιορισμοί στον αριθμό πελατών ανά τετραγωνικά. Εστω και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, οπότε και η κίνηση στα εμπορικά είναι αυξημένη.
ΜΕ αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν οι συνωστισμοί. Δεν θα υπήρχε ανούσια ταλαιπωρία σε ατελείωτες ουρές. Ετσι, τα μεγάλα καταστήματα θα έδειχναν το σεβασμό τους προς τους πελάτες που ξοδεύουν τα χρήματά τους, αλλά και ότι κατανόησαν πως η υγειονομική κρίση επιβάλλει ακόμα την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων. Και θα αποδείκνυαν πως έστω σε αυτό το επίπεδο υπάρχει αξιέπαινη ιδιωτική πρωτοβουλία.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr