Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στόχος της χώρας φέτος είναι να διπλασιάσει τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2020, που ανήλθαν γύρω στα 4 δισ., ωστόσο θα παραμείνουμε μακριά από τα 19 δισ. που εισπράχθηκαν το 2019.
Στο δεύτερο εξάμηνο τοποθετείται και η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εδώ και ένα χρόνο έχει περάσει από τα «σαράντα κύματα» της Ευρώπης, προκειμένου να εγκριθεί από όλες τις χώρες. Το ελληνικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί από τις Βρυξέλλες ως ιδιαίτερα συνεκτικό και θεωρείται ότι η εφαρμογή του θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της Morgan Stanley, το όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερο, καθώς εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 12%, ενώ ο οίκος Standard & Poor’s ανεβάζει τη σωρευτική ανάπτυξη στο 18%.
Ολα αυτά, βέβαια, είναι ασκήσεις επί χάρτου, που πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Οσοι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό γνωρίζουν ότι κρατά χαμηλά τις προσδοκίες, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες παγκοσμίως για την πανδημία, όμως ελπίζει ότι η οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να προσεγγίσει και διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε σχέση με το 2020.
Για το λόγο αυτό προέταξε στην ατζέντα της οικονομικής πολιτικής τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, που αποτελούν τον βασικό πυρήνα της αγοράς.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ταυτόχρονα, θέτει ως βασική προτεραιότητα την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσέλκυση επενδύσεων και θεωρεί θετικό το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων συνολικά, όταν τον Ιούλιο του 2019 βρισκόταν στην 12η.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως έχει γίνει εμπροσθοβαρώς σημαντική δουλειά ώστε τα προγράμματα επιχορήγησης που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να τρέξουν από το δεύτερο εξάμηνο σχεδόν ταυτόχρονα με την έγκρισή τους από τις Βρυξέλλες. Το στοίχημα της οικονομίας είναι δύσκολο, όμως ο συνδυασμός μειώσεων φόρων και εισροών κοινοτικού χρήματος μπορεί να προκαλέσει το αναπτυξιακό «σοκ» που χρειάζεται η χώρα μετά τη μνημονιακή περίοδο και την ύφεση λόγω κορονοϊού.
ΟΙ «ΠΑΤΑΤΕΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δεν είχε κανένα λόγο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης να αναφέρει σε συνέντευξή του τι έπραττε ο ίδιος όταν εργαζόταν στον τραπεζικό τομέα και είχε απέναντί του ένα υποψήφιο στέλεχος με ή χωρίς διδακτορικό. Γενικώς, κανείς δεν έχει λόγο να μιλάει για θέματα εκτός χαρτοφυλακίου του, ιδίως όταν κατέχει καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει κατ’ επανάληψη προς όλους: λιγότερες δηλώσεις, περισσότερη δουλειά. Ο κ. Πατέλης ζήτησε συγγνώμη για τις διατυπώσεις του, κι αυτό είναι προς τιμήν του, αλλά η ζημιά έγινε, καθώς τις δηλώσεις τις εκμεταλλεύτηκε ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται προσοχή, η επικοινωνία δεν είναι απλή υπόθεση. Η υπερέκθεση ζαλίζει πολλές φορές και οι «πατάτες» γίνονται εύκολα ακόμη και εάν υπάρχουν καλές προθέσεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr