Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κυβέρνηση διατηρεί την κυριαρχία των κινήσεων, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣYΡΙΖΑ ξεπερνά τις 13 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Alco για το Open, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει περαιτέρω τα ποσοστά καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού.
Ο ΣYΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την παρατεταμένη περίοδο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων γιατί για ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης έχει συνδεθεί με το πρόβλημα και όχι με τη λύση. Οταν για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι δέχεται πως υπάρχει ρίσκο στις συγκεντρώσεις, δεν πρέπει να απορεί για ποιο λόγο βρίσκεται τρίτος στην καταλληλότητα, πίσω όχι μόνο από τον Μητσοτάκη αλλά και από τον «κανέναν».
Οταν ο ΣYΡΙΖΑ στήριζε κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εν μέσω πανδημίας, δεν μπορεί να πείσει με τις διαμαρτυρίες του για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Ακόμη και οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για διαγραφή ιδιωτικού χρέους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν έπεισαν παρά μόνο τον στενό κομματικό πυρήνα, οι πολίτες γνωρίζουν ότι όποιος τάζει χρήμα το μόνο που καταφέρνει είναι να ανεβάσει το λογαριασμό που θα πληρωθεί από τους φορολογουμένους.
Και όλα αυτά όταν καταγράφεται δυσαρέσκεια για τα θέματα της εγκληματικότητας, αλλά και για τα μέτρα κατά της πανδημίας. Ενα ποσοστό 51% δηλώνει δυσαρεστημένο για τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και μόνο το 40% εκφράζει ικανοποίηση.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι όταν η πανδημία θα περάσει σε δεύτερο πλάνο, ενδεχομένως στα τέλη Ιουνίου, που θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η χώρα θα εισέρχεται σε μία τροχιά κανονικότητας, η κυβέρνηση θα εκκινήσει από καλύτερο σημείο από το οποίο είχε βρεθεί στο ξεκίνημα του κορονοϊού (τον Μάρτιο του 2020) και ο ΣYΡΙΖΑ από δυσμενέστερο.
Ο ΣYΡΙΖΑ άσκησε αντιπολίτευση με τον κορονοϊό, χάνοντας την ευκαιρία να εμφανισθεί στην κοινωνία ως μια πολιτική δύναμη υπευθυνότητας. Το κενό καλύφθηκε από την κυβέρνηση, που θα έχει ως βασικό αντίπαλο τα προβλήματα της επόμενης ημέρας και όχι τις κραυγές του κ. Τσίπρα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Η απόπειρα των 12 μεγάλων ομάδων της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να αυτονομηθούν από την UEFA και να δημιουργήσουν το δικό τους κλειστό πρωτάθλημα κατά το πρότυπο του ΝΒΑ ή της Ευρωλίγκας του μπάσκετ μπορεί να πέσει στο κενό μόνο από τις αντιδράσεις του λαού του ποδοσφαίρου.
Τα συμβόλαια που προσφέρονται στους 12 είναι μυθικά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ισπανίας, όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, είναι υπερδανεισμένοι και στα πρόθυρα οικονομικής χρεοκοπίας. Ωστόσο, εάν δεν ακολουθήσουν οι φίλαθλοι το νέο πρωτάθλημα, το εγχείρημα θα αποτύχει.
Οι αντιδράσεις στην Αγγλία είναι τεράστιες, οι οπαδοί ακόμη και των ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή στην κλειστή λίγκα εκφράζουν την αποδοκιμασία για την επιλογή των ιδιοκτητών γιατί η «φανέλα» εξακολουθεί να έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης και τελικά και στην «καταναλωτική» συμπεριφορά.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr