Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 περίπου στο τέλος του 2022 εφόσον δεν υπάρξουν νέες επιπλοκές στην πανδημία. Η άνοδος, ωστόσο, δεν θα έρθει αυτομάτως, θα κριθεί από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και βέβαια από την πορεία των εμβολιασμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για διπλάσια τουριστική κίνηση φέτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι από τα πληρέστερα που έχουν κατατεθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη γιατί για να πετύχει το συγκεκριμένο πλάνο θα απαιτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις. Το ενδιαφέρον των επενδυτικών ομίλων για την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι υπαρκτό. Το Χρηματιστήριο, ύστερα από χρόνια καχεξίας, δείχνει σημάδια «ζωής», ενώ το διεθνές κεφάλαιο, που αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από ισχυρή ρευστότητα, ψάχνει για ευκαιρίες στην Ελλάδα, από την αγορά ομολόγων και τα ακίνητα έως την ενέργεια και τη μεταποίηση. Η ευκαιρία είναι μεγάλη ώστε να πείσουμε την επενδυτική κοινότητα ότι έχουμε γυρίσει πια σελίδα, ότι υπάρχει φιλικό περιβάλλον για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.
Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στη μεγέθυνση της οικονομίας, στο πώς θα αυξήσει τον παρονομαστή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, γιατί έτσι θα μειωθεί η αναλογία του δημόσιου χρέους και θα είναι πιο εύκολη η δημοσιονομική εξισορρόπηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει χρήμα αλλά δεν έχει προτάσεις για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί πλούτος στη χώρα. Για το λόγο αυτό η Κουμουνδούρου ποντάρει στην «καταστροφολογία» και επιδιώκει την αναβίωση ενός κλίματος έντασης, που θα είναι παρόμοιο με εκείνο της περιόδου 2012-2015.
Η πανδημία τους επόμενους δύο μήνες θα έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ θα έχει εμβολιασθεί άνω του 40% του πληθυσμού. Η οικονομία θα «τρέξει» στο δεύτερο εξάμηνο εφόσον εφαρμοσθεί πιστά το πρόγραμμα ανάκαμψης και η κυβέρνηση ανεβάσει τους μεταρρυθμιστικούς της ρυθμούς.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΟΙ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL»
Τα όσα φέρεται να κατέθεσε στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής ο Κυριάκος Τόμπρας για το πώς επιχειρήθηκε να στηθεί το «Σύριζα Channel» είναι συγκλονιστικά γιατί αποκαλύπτουν παιχνίδια διαπλοκής παλαιού τύπου. Πολιτική εξουσία, Μέσα Ενημέρωσης, εργολαβίες το τρίπτυχο που συνδεόταν μέσω του «White House».
Σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, ο οποίος συνεργαζόταν με τους Λιβανέζους κατασκευαστές Χούρι, την Παρασκευή πριν από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και επειδή διαφωνούσε μαζί τους, οι Χούρι και ο Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αφήγησή του αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις εκείνης της περιόδου:
«Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Οι Χούρι και ο Παππάς ήξεραν αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής δεν είναι καλή και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί, εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».
Μέσω υπεργολαβίας ο Καλογρίτσας φέρεται να εξασφάλισε τα χρήματα για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό όταν αποκαλύφθηκε ότι βασικό περιουσιακό στοιχείο του ήταν κάτι δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της έρευνας αλλά όλα δείχνουν ότι οι αποκαλύψεις θα είναι καταιγιστικές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr