Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Από τις 18 Μαρτίου ο Δήμος του Τίμπινγκεν έθεσε σε εφαρμογή το εξής πιλοτικό σχέδιο: Σε κεντρικά σημεία της πόλης στήθηκαν σημεία ράπιντ τεστ και όποιος πολίτης βγαίνει αρνητικός παίρνει ένα 24ωρο πάσο ελευθέρας. Με αυτό δικαιούται να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα στην πόλη, να ψωνίζει στα μαγαζιά, να πίνει μπίρα στα εστιατόρια, να πηγαίνει στο σινεμά ή στο θέατρο, να συγχρωτίζεται με άλλους «αρνητικούς». Σύντομα, η ιστορική πόλη των 90.000 κατοίκων, που απέχει μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τη Στουτγάρδη, έγινε σύμβολο των πολέμιων του λοκντάουν στη Γερμανία, ως βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Δυστυχώς, το όνειρο δεν κράτησε πολύ. Μέσα σε δύο εβδομάδες τα κρούσματα SARS-Cov-2 στο Τίμπινγκεν σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, από 19,7 σε 78,7 ανά 100.000 κατοίκους. Στα περίχωρα μάλιστα της πόλης η νοσηρότητα εκτοξεύτηκε στα 104 κρούσματα ανά 100.000, δηλαδή πάνω από το αποδεκτό όριο του Ινστιτούτου Κοχ και της γερμανικής κυβέρνησης. Η ραγδαία αύξηση θα μπορούσε να αποδοθεί στον πολλαπλασιασμό των τεστ.
Ωστόσο, η ίδια η εμπνευστής του μοντέλου, δρ Λίζα Φέντερλε, βρήκε το θάρρος να ομολογήσει την αποτυχία του. Δεν απέκλεισε μάλιστα να ξανακλείσουν στην πόλη τα πάντα, με εντολή του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Βασικός στόχος της ιδέας μου ήταν να εντοπιστούν οι φορείς και να μπουν σε καραντίνα. Δυστυχώς, διαπίστωσα ότι πολλοί άρχισαν να μη φορούν μάσκα και να μην τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης», δήλωσε η Γερμανίδα γιατρός στο RTL.
Στην πόλη άρχισαν να κυκλοφορούν και πλαστά 24ωρα «πάσα», ενώ η «Die Zeit» επισήμανε ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Τίμπινγκεν συμπεριφέρονται πλέον σαν να μην υπάρχει πανδημία. Κατανοητή η βιασύνη να ανασάνουμε, αλλά αποδεικνύεται κακός σύμβουλος…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr