Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Τον Ιούλιο 2015, ο Τσίπρας παρέδωσε και «τα ασημικά» της Ελλάδας, ως ενέχυρο για 99 χρόνια, στο απεχθέστερο Μνημόνιό του. Τα προηγούμενα που θα έσκιζε, τα έκανε κορνίζα.
Στις 5 Μαΐου 2010, η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ- αν και ελεγχόμενες από το ΠΑΣΟΚ- και το ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, «απάντησαν» στον Γ. Παπανδρέου με κήρυξη γενικής απεργίας και πορεία προς το Σύνταγμα. Περίπου 120.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσά τους, κουκουλοφόροι με καλυμμένα πρόσωπα και με βαριά σακίδια στην πλάτη, λόγω «πολεμοφοδίων».
Ηταν 2 η ώρα, το μεσημέρι, όταν μία συγκροτημένη ομάδα κουκουλοφόρων, ακολουθώντας το σχέδιό τους, αποκόπηκε από την πορεία που όδευε προς το Σύνταγμα και επιτέθηκε στο υποκατάστημα της ΜΑΡΦΙΝ, Σταδίου 23. Η απόφασή τους να κάψουν ζωντανούς τους υπαλλήλους, να δώσουν ένα μάθημα «στους απεργοσπάστες», ήταν προειλημμένη. Με βαριοπούλες έθραυσαν τα τζάμια του ισογείου και πέταξαν μέσα βόμβες μολότοφ και εύφλεκτα υλικά.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η διοίκηση της τράπεζας δεν έκλεισε το υποκατάστημα. Η διευθύντριά του δεν πήρε μέτρα προφύλαξης: Να τοποθετηθεί προστατευτικό νοβοπάν πίσω από την τζαμαρία, να ανοίξουν η θύρα κινδύνου και η πόρτα προς την ταράτσα. Οι υπάλληλοι καίγονταν κι απέξω ακούγονταν συνθήματα «να καείτε ρε π…», «κάψτε τους πλούσιους» – οι πλούσιοι του ενός μισθού! Το συγκεντρωμένο πλήθος τους πετούσε πέτρες… Η 5η Μαΐου πρέπει να κηρυχτεί ημέρα πένθους για την ελληνική κοινωνία. Για τα τέρατα που γεννά το μίσος.
Νεκροί ανασύρθηκαν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών. Εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο, έχασαν τις αισθήσεις τους από τα τοξικά αέρια, πέθαναν από ασφυξία. Η πόρτα της ταράτσας έμεινε κλειδωμένη.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στις 5 Μαΐου 2010, ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Γι’ αυτό και δεν ξάφνιασε κανέναν η επιμονή του -από την πρώτη ώρα που ανέλαβε το ίδιο υπουργείο, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη -να γίνει φύλλο και φτερό ο φάκελος για το έγκλημα της ΜΑΡΦΙΝ. Δεν είναι μόνον ότι ο ίδιος φέρει βαρέως το έγκλημα που η Αστυνομία ονόμασε «σκοτεινό» , λες και το φοβήθηκε. Είναι ότι πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τις τέσσερεις ψυχές που χάθηκαν στις φλόγες. Για αυτούς που άφησαν πίσω τους. Για τους πολίτες που επί 11 χρόνια περιμένουν οι ένοχοι της πιο αποτρόπαιης εγκληματικής πράξης -μετά τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη»- να βρεθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν.
Ηγγικεν η ώρα; Αμήν.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr