Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μοιάζει ακατανόητο πως την ίδια ακριβώς στιγμή έχει ανοίξει η συζήτηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων σε μόλις μία εβδομάδα και της εστίασης έως τα μέσα Απριλίου.
Ή υπάρχει κάποιο τρομερό μυστικό όπλο το οποίο θα εξαφανίσει την πανδημία μέσα σε λίγες ημέρες ή η κυβέρνηση μοιάζει να προσπαθεί να «καταργήσει» την πανδημία με μια πολιτική απόφαση.
ΤΟ έργο το έχουμε δει και στο εξωτερικό. Και στην Πορτογαλία είχαν «κουραστεί» και ήθελαν να περάσουν «ανοικτά Χριστούγεννα» και τελικά έφτασαν να θρηνούν έως 350 θύματα την ημέρα. Το είδαμε και εδώ με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων για μόλις επτά ημέρες στις αρχές Φεβρουαρίου.
ΕΧΕΙ γίνει πια ανέκδοτο το «κυνήγι της… Δευτέρας». Κάποια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στους πολίτες πως θα άνοιγε η αγορά την 1η, στις 8, 15, 22, 29 Μαρτίου. Τώρα «ποντάρουν» στην 5η Απριλίου, αφήνοντας βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο και για τις 12.
ΝΑΙ, η κυβέρνηση έχει οργανώσει άριστα τη διαδικασία των εμβολιασμών. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν λίγα εμβόλια σε όλη την Ευρώπη.
ΝΑΙ, είναι θετικό πως έρχονται τα self tests. Θα βοηθήσουν στον αυτοπεριορισμό και μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να μειώσουν τη διασπορά, αλλά δεν είναι ούτε εμβόλια ούτε φάρμακο.
ΑΡΑ; Εχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε; Με γεμάτες τις Εντατικές; Με ρεκόρ στους διασωληνωμένους; Πριν καν να είναι βέβαιοι οι επιδημιολόγοι ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση του τρίτου κύματος;
ΑΝ με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα πάμε σε άμεσο άνοιγμα, τότε είτε πρόκειται για μια λάθος κίνηση είτε ήταν λάθος το κλείσιμο του Φεβρουαρίου. Δεν μπορεί και τα δύο να είναι σωστά.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΥΠΑΡΧΕΙ ανυπομονησία. Κατανοητό. Ολοι είμαστε κουρασμένοι. Ολοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ανάσες τόσο στην οικονομία όσο και στους πολίτες.
ΚΑΙ αν η οικονομία βρίσκεται σε τόσο τραγική κατάσταση που δεν αντέχει lockdown για λίγες ακόμα εβδομάδες, τότε το πρόβλημα στα δημοσιονομικά είναι τρομακτικό. Αρα, δεν θα σωθούμε ούτε αν ανοίξουμε λίγο νωρίτερα!
ΤΟ Μαξίμου πρέπει να μελετήσει και να επικοινωνήσει το «πείραμα της Μαλεσίνας». Ενας γάμος και χαλαρός κόσμος που έβλεπε ποδόσφαιρο σε καφετέριες έχουν έως τώρα αποτέλεσμα 15 νεκρούς και πάνω από 50 πολίτες σε νοσοκομεία. Και όλα αυτά σε μια κωμόπολη τριών χιλιάδων κατοίκων.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στο τελευταίο μέρος του μαραθωνίου της πανδημίας. Αν γίνουν τώρα βεβιασμένες κινήσεις θα το πληρώσουμε με δραματική αύξηση θανάτων και νοσηλευομένων. Και αντί να «κερδίσουμε» το Πάσχα, θα χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια. Και μαζί θα «τραυματίσουμε» το ελληνικό καλοκαίρι, πάνω στο οποίο στηρίζονται πολλές από τις ελπίδες για γρήγορη ανάταξη της οικονομίας.
ΔΕΝ πάει άλλο, λένε κάποιοι. Πώς δεν πάει. Ας ρίξουν μια ματιά τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΤΟ ρίσκο από ένα τόσο άμεσο και τόσο μεγάλο άνοιγμα μπορεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες για τη χώρα, για τους πολίτες και για την κυβέρνηση.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr