Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Προς το παρόν έχουμε ξεφύγει της προσοχής του επειδή τα πλεονάσματά μας είναι συγκριτικά μικρά. Αν όμως εννοεί μέχρι κεραίας όλα όσα λέει για τον προστατευτισμό και εξαπολύσει πόλεμο στα άλλα νομίσματα, τότε κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει», δήλωσε απαισιόδοξα στη «Wall Street Journal» ο Πέτερ Ρόζενστραϊχ, της Swissquote Bank.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Χάρη στην πολιτική του «αδύναμου φράγκου» (που έχει ισοτιμία 1:1 με το δολάριο), η Ελβετία ανέβασε το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ από 1 δισ. το 2015 σε 37,6 δισ. το 2016. Οπως είναι φυσικό, τώρα περιμένει να πέσει πάνω της η οργή του νέου πλανητάρχη, που εξάπτεται για πολύ πιο ασήμαντα πράγματα. Η χώρα των Αλπεων ήταν πλεονασματική και στο εμπόριο με Ιαπωνία-Μέση Ανατολή, υστερώντας μόνο έναντι των δύο βράχων του «οικονομικού εθνικισμού» της παγκοσμιοποίησης: της ευρω-Γερμανίας των τερατωδών πλεονασμάτων και της Κίνας που χειραγωγεί κατά βούληση το γουάν, εκνευρίζοντας εδώ και χρόνια το Κογκρέσο.
Οι δύο δυνάμεις (και κατ’ επέκταση όλη η γερμανοκρατούμενη Ε.Ε.) θα είναι και οι πρώτοι στόχοι ενός οικονομικού πολέμου του Τραμπ. Το κινεζικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ έφτασε τα 319 δισ. δολάρια πέρυσι τον Νοέμβριο και το ευρωπαϊκό τα 105 δισ.
Οι οιωνοί είναι δυσάρεστοι και για τη Βέρνη, καθώς η Ελβετία μπήκε από πέρυσι τον Οκτώβριο στη «λίστα επιτήρησης» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μαζί με Κίνα, Γερμανία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα κ.ά. Χώρες δηλαδή με εμπορικό πλεόνασμα άνω των 20 δισ. δολαρίων προς τις ΗΠΑ, υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και έντονη χειραγώγηση του νομίσματός τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου