Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Πολλοί είχαν απορήσει τότε για τους λόγους της εξαίρεσης, αλλά πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που έτρεξαν να κουρευτούν. Τώρα, που η συζήτηση για τη σταδιακή άρση κάποιων δραστηριοτήτων ξεκινά και πάλι από τα κομμωτήρια, κάποιοι απορούν εκ νέου.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποια ελληνική ιδιοτροπία. Στην Πορτογαλία, η σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας θα ξεκινήσει με κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και παιδικούς σταθμούς.
Στη Σκωτία το άνοιγμα θα γίνει αρχές Απριλίου από κομμωτήρια, υπηρεσίες click-and-collect και φυτώρια, ενώ στη Γερμανία είχε γίνει επίσης μεγάλο θέμα συζήτησης η είδηση ότι η χαλάρωση θα ξεκινούσε από τα κομμωτήρια.
Ανάμεσα στους λόγους που επιστρατεύονται είναι επειδή οι υπηρεσίες κομμωτικής δεν μπορούν να παρασχεθούν διαδικτυακά, σε αντίθεση με τις online πωλήσεις που μπορούν να έχουν άλλοι τομείς της αγοράς, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι επιδημιολογικά φαίνεται πως δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τους δείκτες διασποράς.
Επίσης, πολλοί δίνουν μεγάλο βάρος στην ψυχολογική διέξοδο που προσφέρουν σε μια κουρασμένη και θλιμμένη κοινωνία, υπενθυμίζοντας πως κουρεία και σαλόνια ομορφιάς δεν είχαν κλείσει ούτε κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Πολέμων.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ομως και πάλι κάποιοι δεν πείθονται. Γιατί είναι επιτέλους τόσο σημαντική η κόμμωση όταν το τρίτο κύμα του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη;
Η Deutsche Welle ρώτησε τον Κρίστιαν Γιάνεκε, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Οφενμπαχ, ιστορικό της Τέχνης και συγγραφέα πολλών βιβλίων για τα μαλλιά, αν έγινε ξαφνικά το επάγγελμα των κομμωτών το πιο σημαντικό. «Και ναι και όχι», απάντησε.
Αλλωστε, υπενθυμίζει, στις σύγχρονες κοινωνίες τα μαλλιά δεν είναι μόνο μια έκφανση της φύσης αλλά και του πολιτισμού. Ειδικά στην περίοδο της καραντίνας, που όλο και περισσότεροι και όλο και περισσότερο συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις, το πρόσωπο γίνεται το κυρίαρχο μέσο έκφρασης. «Οι άνθρωποι μετατρέπονται σε talking heads», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Ακόμα και η Ανγκελα Μέρκελ, που δεν φημίζεται για τη ματαιοδοξία της, παραδέχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι θα «χαρεί όταν τα κομμωτήρια ανοίξουν και πάλι». Η ίδια βέβαια δεν θα σταθεί στην ουρά για να κλείσει ραντεβού.
«Εχω μια συνεργάτιδα που με βοηθά, όπως είναι γνωστό», είπε και διαβεβαίωσε πως «εφαρμόζουν όλα τα υγειονομικά μέτρα». Πάντως, η επέλαση της πανδημίας συνεχίζεται ακάθεκτη, ανατρέποντας τα σχέδια όχι μόνο της Μέρκελ αλλά και των περισσότερων Ευρωπαίων ηγετών. Ομως ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε το πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τελικά οι οδικοί χάρτες σταδιακής εξόδου από τις εθνικές καραντίνες, ξέρουμε ποιο είναι θα είναι το -κοινό- σημείο εκκίνησής τους.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr