Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Μόνο φόρους (που τους πήγαμε φρεσκοψηφισμένους), ορισμένα ευχολόγια για το χρέος και «ξεπάγωμα» της δόσης για την οποία θα πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά. Και για να ακριβολογούμε, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η χώρα παραμένει αναγκασμένη να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2018. Από εκεί και έπειτα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα άκρως υφεσιακά μέτρα, ο κόφτης και φυσικά να παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια. Όλα αυτά με αντάλλαγμα κάπου μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια να συζητήσουμε για το χρέος.
Σκάκι για τρεις
Στον αντίποδα ακόμα κι αν εμείς… διακατεχόμεθα από αντιπολιτευτικά αισθήματα και δεν βλέπουμε την αλήθεια, η προβληματικότητα της συμφωνίας είναι γεγονός είτε μας αρέσει είτε όχι. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την… παρτίδα πόκερ που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η Ελλάδα ψηφίζει μέτρα τα οποία δεν εφαρμόζει. Άλλωστε πώς να τα εφαρμόσει όταν είναι υφεσιακά και ο ελληνικός λαός έχει στραγγιστεί για τα καλά και ΔΕΝ ΕΧΕΙ να δώσει τους φόρους που του ζητούν;
Προς το παρόν η Ελλάδα θα λάβει 10,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με μια δόση 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Το ποσό αυτό θα είναι αρκετό για να επιτρέψει στην Αθήνα να κάνει τις πληρωμές χρέους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία στο άμεσο μέλλον. Συνδυάζοντας λοιπόν το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα και τον χαρακτήρα των μέτρων που αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών, η ανάπτυξη που είναι και ο βασικός παράγοντας για να βγει η χώρα από την κρίση είναι ένα μακρινό όνειρο.
Τι κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία τα ευχολόγια για το χρέος. Η αλήθεια είναι πως όσο το ΑΕΠ της χώρας δεν αυξάνεται τόσο οι «καλύτερες μέρες θα αργούν». Ακόμα και να μας διαγράψουν το 100% του χρέους αύριο, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι και πάλι στην ίδια μοίρα λόγω της στρεβλής της οικονομίας. Και όπως αναφέρει το ινστιτούτο Stratfor στην έκθεσή του για την Ελλάδα, η υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους στο μέλλον δε θα ανακουφίσει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.