Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ προκάλεσε σημαντική αύξηση του παγκόσμιου χρέους, υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο κατεγράφη άλμα 20 τρισεκατομμυρίων φτάνοντας συνολικά στα 289 τρισ. Οι χώρες δανείζονται διαρκώς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η κατάσταση δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το επιτόκιο για το δεκαετές ανέβηκε στο 1,1% από 0,63% που ήταν πριν από δέκα ημέρες, ενώ στην Ιταλία που έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε κοντά στο 0,8%.
Η ΑΥΞΗΣΗ του κόστους δανεισμού και οι πιέσεις στις αγορές δεν είναι καλά σημάδια, ενώ στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ταυτόχρονα να αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από μία μακρά περίοδο πτώσης. Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θεωρεί ότι κάθε βήμα στήριξης πρέπει να γίνεται με φειδώ, ενώ συνολικά η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την επανεκκίνηση της αγοράς οι ενισχύσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και ανάλογες με τη ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στο διάστημα της πανδημίας.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όμως χρειάζεται μία συνολική πολιτική αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού στην ευρωζώνη. Το πρόβλημα είναι κοινό, δεν είμαστε μόνοι μας όπως παλαιότερα, ισχυρές οικονομίες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν βυθιστεί σε βαθιά ύφεση και οι κυβερνήσεις τους μεγαλώνουν την πίεση προς Βρυξέλλες και Βερολίνο για κοινή δράση.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο βασικός αγοραστής ομολόγων των χωρών-μελών, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της στις 11 Μαρτίου, υπό το πρίσμα των πιέσεων στις τιμές των ομολόγων. Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη ανακοινώσει την επέκταση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης για όλο το χρόνο, όμως η μπάλα παίζεται και στο στρατόπεδο της πολιτικής.
ΤΟ 2012, όταν είχε ξεσπάσει η καταιγίδα χρέους στην ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, ο Μάριο Ντράγκι, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, με δύο λέξεις είχε αφοπλίσει τις επιθέσεις στο ευρώ. «Ο,τι χρειαστεί», απάντησε όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει η ΕΚΤ για να διασωθεί το ευρώ.
Η ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ είναι επίκαιρη και τώρα, που η Ευρώπη έχει χάσει έδαφος έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας και χρειάζεται μία δυναμική επανεκκίνηση. Είναι διπλό ευτύχημα που δεν είμαστε μόνοι και ότι ο Ντράγκι, ως πρωθυπουργός πλέον της Ιταλίας, μπορεί να στηρίξει την κοινή δράση απέναντι στους «φειδωλούς» του ευρώ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr