Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην οικονομία, το κόστος από τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπέρασε τα 24 δισεκατομμύρια το 2020 ενώ με το «καλημέρα» της φετινής χρονιάς η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για περαιτέρω ενισχύσεις 7,5 δισεκατομμυρίων μοιάζει μικρή – ήδη στο δίμηνο θα διατεθούν 5,5 δισ.
Ο οικονομικός μαραθώνιος δεν ολοκληρώνεται ταυτόχρονα με τον υγειονομικό, αντιθέτως θα συνεχισθεί και μετά το πέρας των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, καθώς η αγορά θα χρειαστεί δίχτυ ασφαλείας κατά τη διαδικασία επανεκκίνησης.
Τα αποθέματα ασφαλείας είναι δεδομένα. Το κράτος διατηρεί ένα «μαξιλάρι» άνω των 32 δισεκατομμυρίων, παρά το γεγονός ότι στηρίζει το σύνολο της οικονομίας για αρκετούς μήνες, ενώ τα έσοδα του Δημοσίου «υποφέρουν» λόγω των αναστολών πληρωμών αλλά και της ύφεσης. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στη συνετή διαχείριση των διαθεσίμων, στην αξιοπιστία της χώρας σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και στη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Από τα 32 δισ. που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία, σχεδόν 20 δισ. είναι δεσμευμένα για την πληρωμή του χρέους, το υπόλοιπο ποσό πρέπει να επαρκέσει για τις ανάγκες των επόμενων μηνών, την πληρωμή τακτικών τοκοχρεολυσίων σε ΔΝΤ και αγορές και για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, που δεν αποτελούν πια τις εξαιρέσεις στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου αλλά τον κανόνα.
Το κλειδί για να πάρουν ανάσες και η αγορά και τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι η κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο. Εάν η καραντίνα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου και ύστερα υπάρξει σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων, τότε η διαχείριση είναι πιο εύκολη. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο θα παραμείνει υψηλό τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου, τότε αναμένεται ότι θα έχει εμβολιασθεί ένα σημαντικό τμήμα των πιο ευάλωτων ομάδων, οπότε και η πίεση στο ΕΣΥ θα βαίνει μειούμενη. Επιπλέον τα νέα από τον τουρισμό δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία λόγω των καθυστερήσεων στα προγράμματα εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη, το πιθανότερο είναι ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα είναι η κίνηση σημαντικά αυξημένη. Επομένως χρειάζονται ρεαλιστικές εκτιμήσεις γιατί υπάρχουν ακόμη «πολλές στροφές στον μαραθώνιο», όπως διαπιστώσαμε με τις μεταλλάξεις του ιού που έφερε αύξηση σε κρούσματα και αναζωπύρωση της κρίσης.
Η κυβέρνηση ελπίζει για το καλύτερο, αλλά οφείλει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο. Και στην Υγεία και στην οικονομία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση