Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι όροι εισαγωγής στα πανεπιστήμια αλλά και η αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας που παρατηρούνται σε αρκετές σχολές υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ευνοούσαν πολιτικές συναινέσεις με βάση την κοινή λογική. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη λειτουργία συστημάτων φρούρησης και αστυνόμευσης στις πανεπιστημιακές σχολές.
Ωστόσο η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση της κοινωνίας να μπει ένα τέλος στη σημερινή «αντικανονικότητα», που χρίζει ως ικανούς για φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητές με λευκές κόλλες και θεωρεί σχεδόν φυσιολογική τη δράση κουκουλοφόρων στα αμφιθέατρα ή ακόμη και στα πρυτανικά γραφεία.
Ο κ. Τσίπρας έχασε χθες την ευκαιρία να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, οχυρώθηκε σε επιχειρήματα της δεκαετίας του ’80, υπερασπίστηκε το «δικαίωμα» της μηδαμινής προσπάθειας για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, έσεισε και πάλι το «φάντασμα» της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας.
Επεσε όμως και σε αντιφάσεις. Ισχυρίσθηκε ότι 24.000 μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων για να τροφοδοτηθούν τα κολέγια, αλλά στη δευτερολογία του υποστήριξε ότι οι μαθητές που γράφουν κάτω από 5 είναι κάτω από 5.000. Ή το ένα θα ισχύσει ή το άλλο. Το σίγουρο είναι ότι με το νομοσχέδιο οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν δεύτερο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ, που μπορούν να προσφέρουν επαγγελματική διέξοδο σε υποψηφίους που δεν έχουν τα εφόδια να εισαχθούν και κυρίως να ολοκληρώσουν τις σπουδές σε πανεπιστημιακές σχολές.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε με βάση την κοινή λογική και τις ανάγκες τα πανεπιστήμια να βγουν από τον κλοιό θυλάκων παραβατικότητας. Η αναβάθμιση της ποιότητας των σχολών και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στα πανεπιστήμια λειτουργούν υπέρ των φοιτητών και ιδίως των οικονομικά αδύναμων, που δεν έχουν τα «πορτοφόλια» για να επιλέξουν ιδιωτικά κολέγια. Αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να μη μείνει σε επίπεδο προθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον ευκρινές ότι συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, οι πολίτες έχουν επιλέξει ποιον θα ακολουθήσουν.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
Προχθές ήταν ο Ερντογάν που επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προκαλεί προφανώς επειδή επισκέφθηκε τα νησιά του Αιγαίου, ενώ είχε επίσημες συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Νετανιάχου. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν θέλει να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργού γιατί με τις πράξεις του «κλότσησε το τραπέζι του διαλόγου» και μπορεί να γνωρίσει τους «τρελούς Τούρκους».
Χθες τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που τόνισε ότι η Αγκυρα δεν καταλαβαίνει από απειλές ενώ προειδοποίησε την Αθήνα ότι δεν πρέπει να μετατρέπει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές ή μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Από τις σπασμωδικές αντιδράσεις του Ερντογάν και των υπουργών του προκύπτει ότι η Αγκυρα είναι στριμωγμένη, δεν αντέχει το διάλογο και επιπλέον αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική διπλωματία πέτυχε να μετατρέψει τα προβλήματα με την Τουρκία σε ευρωτουρκικά. Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν έχει χάσει τον μεγάλο του σύμμαχο, που ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επιπλέον έχει μπλεξίματα ο γαμπρός του με την αμερικανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που ερευνάται για παραβίαση του εμπάργκο για το Ιράν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση