Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τον τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, ο νυν πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιλέγει και μπορεί να κυκλοφορεί κοντά και μέσα στους πολίτες, τα προβλήματά τους και τις λύσεις τους. Επιτόπου. Δεν έχει επιλέξει -και ορθώς-, όπως ο προκάτοχος του, να παραμένει οχυρωμένος στο Μ. Μαξίμου πίσω από κλούβες των ΜΑΤ. Κι ας μην υπήρχε τότε ούτε πανδημία ούτε παγκόσμια ύφεση. Αρκούσε η πολιτική που ασκούσε για να μην του επιτρέπει να βγαίνει έξω. Ή να μεταφέρονται όλες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να πάει στη ΔΕΘ. Ο Κ. Μητσοτάκης, παρά τον ένα χρόνο πανδημίας, την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο Covid-19 και τη μεγάλη κρίση με την Τουρκία, και μπορεί και θέλει και κυκλοφορεί ελεύθερα. Ακόμα και στην Ικαρία, στο νησί που η Ν.Δ. πριν από 1,5 χρόνο ήρθε τρίτη με 19%, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε πρώτος με 35% και από το ΚΚΕ που ήταν δεύτερο με 31%. Πώς να το αντέξει ο «χαρισματικός» και ο «κάθε εκατό χρόνια»-«άχαστος» ηγέτης; Εκείνος, το «παιδί του λαού», μαντρωμένος και ο «πορφυρογέννητος» Κούλης της ελίτ ανέμελος μέσα στον κόσμο;
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι δεν αντέχεται. Και ευλόγως δημιουργεί καινούργια συμπλέγματα. Είναι σαν το «στραβό κλήμα», που το «τρώει και ο γάιδαρος». Εξ ου και οι… μέγιστες πολιτικές «επιτυχίες» της χωρίς φλόγα και έμπνευση προπαγάνδας της Κουμουνδούρου. Εγένετο, λοιπόν, το «μέγα θέμα της Ικαρίας». Ολα καλά; Οχι βέβαια.
ΚΑΛΩΣ πήγε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία για να δώσει το μήνυμα των εμβολιασμών. Αλλά και για να ανακοινώσει ότι στο Νοσοκομείο της Ικαρίας θα εγκατασταθεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αλλά και ότι έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού (αναισθησιολογικού μηχανήματος, φορητού αναπνευστήρα, ακτινολογικού συγκροτήματος και απινιδωτών) αξίας 217.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, το οποίο πλέον είναι ενισχυμένο σε σχέση με πέρσι με επιπλέον 24 άτομα προσωπικό, διαθέτοντας έτσι δυναμικό 130 εργαζομένων. Δεν εστιάστηκε όμως εκεί το θέμα «Ικαρία». Αρχικά επιχειρήθηκε να εστιαστεί στο γιουχάισμα 25-30 στημένων διαδηλωτών-κομματικών στελεχών. Απέτυχε η ιστορία «γιούχα». Οπως είχε αποτύχει προκαταβολικά η επιχείρηση «εκδρομή στην Ικαρία».
«ΠΕΤΥΧΕ» κάτι όμως: τον αχρείαστο συνωστισμό έξω και στην ανοιχτή βεράντα του σπιτιού του κ. Στεφανάδη. Κάτι που ήταν ΛΑΘΟΣ και σαν εικόνα. Παρά τις μάσκες και τις αποστάσεις. Ηταν λάθος και σαν γεγονός και σαν μήνυμα την ημέρα της αυστηροποίησης των μέτρων. Κι ήταν λάθος όχι γιατί ο πρωθυπουργός είχε μαζί του τους συνεργάτες και τη συνοδεία που πρέπει και οφείλει να έχει, αλλά γιατί επετράπη να σχηματιστεί η «ουρά των παρατρεχάμενων». Εκείνων των κομματικών που τρέχουν σε κάθε ευκαιρία να γίνουν της «προσκολλήσεως». Νομίζοντας ότι έτσι αυξάνουν τα «μόρια», που ήδη έχουν, για κάποια θέση στο Δημόσιο. Ωστόσο, το τελικό λάθος δεν είναι το δικό τους. Το χρεώνονται ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του για τη λάθος εικόνα που δόθηκε κι έγινε «λάβαρο» στα χέρια μιας αμήχανης και άφωνης αντιπολίτευσης. Η οποία δεν έχει τίποτα άλλο να πει. Εκτός από το να… καταγγέλλει «κορονοπάρτι», την ίδια στιγμή που στηρίζει και συμμετέχει σε συλλαλητήρια εν μέσω πανδημίας.
ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΤΗΛΕΠΕΡΣΟΝΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΣΤΕ…
Ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη προς τους επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν, ό,τι κι αν γίνει. Τους χρωστάμε ήδη πολλά. Και στον πιο σιωπηλό Σ. Τσιόδρα ακόμα περισσότερα.
Ειδικά τις τελευταίες μέρες, όμως, κάποιοι από τους ειδικούς συμπεριφέρονται πιο πολύ ως τηλεπερσόνες, που ικανοποιούν τις ανάγκες των καναλιών, παρά ως επιστήμονες, οι οποίοι μιλάνε για να ενημερώνουν υπεύθυνα. Δίνουν την εντύπωση ότι βγαίνουν στα κανάλια για να περάσουν γραμμή. Ή να για να προκαταλάβουν αποφάσεις, είτε από δω είτε από κει. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν χαρακτηριστική.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ηδη από τη Δευτέρα είχαν προεξοφληθεί οι αποφάσεις της Παρασκευής. Η σύγχυση που καλλιεργήθηκε αυτήν την κρίσιμη εβδομάδα ήταν και μεγάλη και πολλαπλή. Τις πολιτικές αποφάσεις της παίρνει η κυβέρνηση, ακούγοντας τους ειδικούς. Δεν κυβερνούν οι ειδικοί. Συμβουλεύουν κι ευτυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που ακούει, με αποτέλεσμα να τα καταφέρουμε και στο πρώτο κύμα και -τηρουμένων των παγκόσμιων δεδομένων- και στο δεύτερο. Αλλά δεν κυβερνούν τη χώρα οι λοιμωξιολόγοι. Και δεν είναι ούτε ωφέλιμο ούτε και παραδεκτό οι ειδικοί να περιφέρουν από κανάλι σε κανάλι τις προσωπικές διαφωνίες τους και μάλιστα για μείζονος σημασίας θέματα, όπως το να κλείσουν ή όχι τα σχολεία. Ανθρώπινο είναι, αρκετοί εξ αυτών να έχουν «ψηλώσει» πολιτικά και επικοινωνιακά. Η δημοσιότητα είναι ύπουλο πράγμα. Και η αίσθηση της ηγεσίας σε συνθήκες κρίσης εξαιρετικά ολισθηρή.
Τα μέλη της επιτροπής οφείλουν να μιλούν λιγότερο και σίγουρα αφού έχουν μιλήσει προηγουμένως κεκλεισμένων των θυρών. Τους χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύσουν και τους εαυτούς τους από την υπερέκθεση στα ΜΜΕ και το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Γιατροί και επιστήμονες ήταν, είναι και θα είναι μετά την πανδημία. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ επιταχυντές των μηχανών μέτρησης της AGB.
Αυτόνομη Κ.Ο. έχει η «Ομπρέλα»…
Ακόμα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η «Ομπρέλα», αν ήθελε -που δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση ως τώρα-, θα μπορούσε να έχει δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η νέα, αλλά πολύ «παλιά» και «βαθιά» μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τάση του κόμματος έχει ενοχλήσει σφόδρα τον Α. Τσίπρα και την «παρέα» του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετοί, «πάνω από 10 οι εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», που έχουν προσχωρήσει κανονικά στην «Ομπρέλα». Μεταξύ αυτών και εκτός των γνωστών Ε. Τσακαλώτου, Ν. Βούτση, Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, στην «Κ.Ο.» της «Ομπρέλας» συμμετέχουν και οι Θ. Φωτίου, Α. Ξανθός, Δ. Βίτσας, Σ. Παπαδόπουλος, Θ. Πέρκα, Μ. Τζούφη, Γ. Ψυχογιός, Ειρ. Αγαθοπούλου και Ν. Ηγουμενίδης. Ενώ «μιλάνε» μαζί της βουλευτές, όπως οι Αλ. Τριανταφυλλίδης και Σ. Φάμελος κ.λπ. Ουκ ολίγοι, δηλαδή…
Αλήθεια είναι;
Το Νοσοκομείο Αττικό είναι νοσοκομείο αναφοράς και από τα νοσοκομεία που έχουν σηκώσει μεγάλο μέρος του βάρους της αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε αντίθεση με νοσοκομεία-«πολιτικές γιάφκες», όπως ο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, οι υγειονομικοί του έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Σε αντίθεση με το ανατριχιαστικό 44% του «Αγ. Ανδρέα», που δυστυχώς εξελίχθηκε και σε εστία μετάδοσης, στο Αττικό έχει εμβολιαστεί πάνω από το 85%. Μεταξύ των γιατρών το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Αλλά, όπως μαθαίνω, υπάρχει μια γιατρός, που έγινε διευθύντρια από τον κολλητό της Π. Πολάκη, όταν ήταν αν. υπουργός Υγείας, η οποία αρνείται να εμβολιαστεί. Εκτός από δακτυλοδεικτούμενη μεταξύ των συναδέλφων της, λέγεται ότι υπηρετεί σε νευραλγικό πόστο. Είναι αλήθεια;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr