Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η Ευρώπη δυστυχώς δεν μπόρεσε να λύσει χρονίζοντα προβλήματα τον καλό καιρό. Οι πολιτικές των ισχυρών ηγετών, που ήταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση παρά εξέπεμπαν αλληλεγγύη και ενότητα, σε συνδυασμό με την τρομακτική χρονοκαθυστέρηση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Η Ε.Ε. έχει αποδυναμωθεί, ενώ οι ρήξεις μεταξύ κρατών αποτελούν τη νέα πολιτική καθημερινότητα.
Η αποτυχία της Ευρώπης στη διαχείριση των εμβολίων είναι εκκωφαντική. Λάθος εκτίμηση, λάθος προγραμματισμός, λάθος συμβόλαια με τις φαρμακευτικές. Ολα λάθος.
ΚΑΙ αυτό το λάθος πληρώνεται ακριβά τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν επιτύχει ανοσία στο 70% του πληθυσμού έως τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ είναι βέβαιο πως γίνεται πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του επερχόμενου τρίτου κύματος.
ΤΟ λάθος με τα εμβόλια τώρα είναι δύσκολο πια να διορθωθεί, αλλά πρέπει το πάθημα να γίνει μάθημα ώστε για τον εμβολιασμό της επόμενης χρονιάς να γίνουν όλα σωστά.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΑΥΤΟ που μπορεί και πρέπει να διορθωθεί είναι η οικονομική στήριξη της Ε.Ε. προς όλα τα κράτη για την κάλυψη των συνεπειών της πανδημίας. Η Ευρώπη πέρσι -είναι αλήθεια- έκανε ένα τεράστιο βήμα. Για πρώτη φορά εκδόθηκε ευρωομόλογο. Το Ταμείο Ανάκαμψης κινείται σε σωστή λογική, αν και τα χρήματα θα αργήσουν αρκετά να εκταμιευθούν.
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ, όμως, ακόμα πιο τολμηρά βήματα. Η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού για το Ταμείο Ανάκαμψης μοιάζει πια πολύ «λίγη». Οσα συμφωνήθηκαν έχουν λάβει υπόψη μόνο τη ζημιά του περσινού πρώτου κύματος και αγνοούν πλήρως το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας. Η ζημιά έχει -τουλάχιστον- τριπλασιαστεί για όλα τα κράτη.
Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να ρίξει χρήμα. Πολύ χρήμα και άμεσα. Οχι να ξεκινήσουν να κουβεντιάζουν και να φτάσουμε στο 2022. Επίσης, πρέπει να αποφασιστεί πως δεν θα ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Μόνον έτσι οι χώρες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να μαζέψουν τη δημοσιονομική ζημιά. Αλλιώς οι πολιτικές αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές, τα ακραία κόμματα θα εκτιναχθούν εκλογικά και οι ρήξεις στην Ε.Ε. θα πάρουν εξαιρετικά σοβαρή τροπή, βάζοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr